Vágólapra másolva!
Csak lassan javulhat a Rába vízminősége, és csak fokozatosan szűnhet meg a folyón időnként tapasztalható habzás - mondta el Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára szerdán a magyar-osztrák határvízi bizottság rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón Sopronban. Osztrák partnere a probléma mihamarabbi megoldásáról beszélt.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli ülést a Rába újabb szennyeződése miatt hívták össze; január végén újabb intenzív habzást tapasztaltak a folyón, amelynek okát még nem ismerik. A bekövetkezett szennyezésről, illetve az elhárítására tett intézkedéseiről az osztrák fél a két ország környezetvédelmi minisztereinek írásos megállapodása ellenére a magyar felet nem értesítette.

"Objektív okok miatt nem került teljes körűen teljesítésre a megállapodás, ugyanakkor az osztrák fél a megállapodáson túlmutató pozitív előrelépéseket tesz a magyar kérések teljesítése érdekében" - mondta.

A szakállamtitkár bejszélt arról is, hogy az osztrákoknak egyelőre nem sikerült olyan mértékben csökkenteni a fürstenfeldi geotermikus erőmű által kibocsátott sóterhelést mint ahogy a megállapodás értelmében ígérték, de kedvező fejlemény, hogy az erőmű teljes leállítását 2009-ről már az idei év végére előre hozták. Ezt az osztrák fél hivatalosan a bizottság ülésén jelentette be.

Wilfried Schimon, az Osztrák Szövetségi Mezőgazdasági és Erdőgazdálkodási, Környezet- és Vízgazdálkodási Minisztérium szekció elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy már a kivitelezőket keresik a bőrgyárakban felszerelni kívánt tisztítóberendezésekhez.

"A közös akcióprogramban elfogadott határidőket reményeink szerint be fogjuk tartani" - jelentette ki.