Sürgeti Draskovics a Magyar Gárda perét

Vágólapra másolva!
Soron kívül tárgyalja meg a bíróság a Magyar Gárda feloszlatását - ezt kezdeményezte az új rendészeti miniszter, Draskovics Tibor. Szerinte a közvéleményt erősen foglalkoztató szervezet ügyében minél hamarabb döntésre kell jutni a bíróságnak.
Vágólapra másolva!

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter - mint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) tagja - szerdán kezdeményezte, hogy a testület rendelje el a Magyar Gárda ellen indított per soron kívüli intézését - közölte a tárca sajtóosztálya.

A Fővárosi Bíróság sajtótitkársága korábban azt állította, hogy a tárgyalást április 14-ére tűzték ki. A miniszter szerint azonban a Magyar Gárda működése a közvéleményt erősen foglalkoztatja, ezért a bíróságnak mielőbb el kell bírálnia a feloszlatását indítványozó keresetet.

A Fővárosi Főügyészség még decemberben kezdeményezte a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatását arra hivatkozva, hogy a szervezet tevékenysége az egyesületi törvénybe ütközik. Ennek alapjául a gárda tatárszentgyörgyi felvonulását hozták fel, amelyen a több száz gárdista annak ellenére vett részt, hogy a rendezvényt a település polgármestere a roma társadalom ellen irányulónak minősítette, és ezért visszavonta a korábban megadott területfoglalási engedélyét.

A főügyészség már októberben is kifogásolta a gárda működését, mert álláspontjuk szerint a szervezet egyes céljai - például a katasztrófaelhárítási és rendvédelmi feladatok ellátása - nem szerepelnek az egyesület alapszabályában.