Nem tilthatják ki a vakvezető kutyákat az üzletekből

Vágólapra másolva!
Az érvényes jogszabályok szerint bekísérheti az áruházakba a vakvezető kutya a gazdáját - közölte Faludi Gábor, az ÁNTSZ Közegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese. A keddi Magyar Nemzet számolt be róla, hogy egy pápai áruházból többször is kitessékeltek egy vak férfit, aki ezért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.
Vágólapra másolva!

Bekísérheti gazdáját az áruházakba a vakvezető kutya, így a pápai tisztiorvos hibát követett el, amikor azt mondta, nem mehet be a vakvezető kutya az áruházba - közölte Faludi Gábor, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Közegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese kedden az MTI-vel.

A keddi Magyar Nemzet számolt be róla, hogy háromszor is megkísérelt bejutni a pápai Tescóba vakvezető kutyájával egy vak férfi, bejutás mindig nehézségekbe ütközött. Az áruház munkatársai azonban végül többször is elnézést kértek.

Utolsó alkalommal viszont megint kikísérték az üzletből. Felszólították, hogy hagyja el az áruházat, mert oda kutyával ezentúl sem lehet majd bemenni, különben az ÁNTSZ megbünteti az áruházat. A férfi még aznap felkereste a pápai tisztiorvost, aki megerősítette: a férfi vakvezető kutyával nem mehet be az üzletbe. Az érintett ezt követően fordult az Egyenlő Bánásmód Hatásághoz.

Faludi Gábor az MTI-nek elmondta: tévedett a pápai tisztiorvos, amikor egy ÁNTSZ-rendeletre hivatkozva nem tartotta megengedhetőnek, hogy a férfi a vakvezető kutyájával együtt bemenjen az áruházba. Egy hatályban lévő rendelet szerint ugyanis élelmiszer- és vendéglátó üzemekbe, üzletekbe, helyiségekbe, szórakozóhelyekre, játszóterekre, egészségügyi intézményekbe, bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba, strandokra kutyákat - az üzemeltető által meghatározott feltételek mellett, a vakvezető kutya kivételével - még pórázon sem szabad bevinni.

"Hiba, hogy valaki nem ismerte ezt a jogszabályt, illetve az abban szereplő kivételt, vagy azt hitte, hogy a jogszabályt eltörölték" - mondta a főosztályvezető-helyettes.

Udvardy György, a Tesco képviselője a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy helytelenül viselkedtek a pápai áruházban. Az incidensek után belső utasításban erősítették meg, hogy a vakvezető kutyát be kell engedni a Tesco üzleteibe - tette hozzá.