Későn szólt az orvos a halálos influenzajárványról

Vágólapra másolva!
Influenzából adódó szövődmények miatt halt meg három ápolt, mire a gacsályi értelmi fogyatékosok intézetének orvosa értesítette az ÁNTSZ-t a járványról. A tisztiorvos szakmai vizsgálatot rendelt el, de a szabály szerint ilyen esetekben az orvosnak már a fertőzés gyanúja esetén szólnia kell. Az intézetben minden második fogyatékos elkapta az influenzát, állapotuk miatt sokkal kiszolgáltatottabbak a vírusfertőzésnek.
Vágólapra másolva!

Későn szólt az illetékes ÁNTSZ-nek a gacsályi fogyatékosok intézetének orvosa, ahol hárman haltak meg az influenza szövődményei miatt - közölte az [origo]-val Pásti Gabriella regionális tiszti főorvos. A területi ÁNTSZ-t csak február 13-án értesítette az intézmény orvosa arról, hogy felső légúti járvány tört ki, pedig ilyen esetben ezt azonnal jeleznie kell. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen található értelmi fogyatékosok otthonában addigra - február 9. és 12. között - három beteg meghalt, közülük ketten már biztosan az influenza szövődménye okozta tüdőgyulladásban - tette hozzá a tiszti főorvos.

Az értelmi fogyatékosok otthonában több mint 140 embert ápolnak, közülük két hét alatt hatvanhatan betegedtek meg, van, akit jelenleg is kórházban kezelnek a szövődmények miatt. Pásti Gabriella szerint a krónikus, súlyos állapotú ápoltakra fokozottan oda kell figyelni, mert rájuk nézve sokkal veszélyesebbek a járványok, ráadásul könnyen megfertőzik egymást, hiszen az intézmény gyakorlatilag teljesen zárt.

Azóta a betegeket elkülönítették, a hatóság pedig figyelemmel kíséri ápolásukat. Pásti az [origo] kérdésére elmondta: tudomása szerint a kezelésükről továbbra is az az orvos gondoskodik, aki nem jelentette idejében a járványt. A regionális ÁNTSZ szakmai vizsgálatot indított, ennek eredményei a jövő hétre készülnek el - tette hozzá.

A Szabolcs megyei Gacsály polgármestere, Petra András csak hétfőn, a médiából értesült arról, hogy halálos áldozatokkal járó járvány tört ki a község határában. Kérdésünkre elmondta, a településen nem volt kirívó számú influenzás beteg. Az intézménynek saját orvosa van, így az ott történtekről egyáltalán nem volt információja - tette hozzá. Az értelmi fogyatékosok intézete külterületen fekszik, de sok gacsályi és környékbeli dolgozik ott.