Aláírást gyűjtenek a vizitdíj mellett a háziorvosok

Vágólapra másolva!
Közel száz háziorvos aláírásgyűjtésbe kezdett azért, hogy megmaradjon a vizitdíj. Szerintük, ha a népszavazás nyomán megszűnik a vizitdíj, a kieső bevételüket kormányra kerülése esetén a Fidesz se adná vissza.
Vágólapra másolva!

Nyolcvanöt háziorvos aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy megmaradjon a vizitdíj - közleményüket kedden juttatták el az MTI-hez. Mint az aláírók fogalmaznak, egy orvosok számára jó rendszer mellett szeretnének kiállni, továbbá nem akarnak "célpontjai lenni a belpolitikai csatározásoknak".

"Nem hiszünk abban, hogy ha egy eredményes népszavazást követően a kormányzat eltörli a vizitdíjat, akkor az így kiesett jövedelmünket bármelyik politikai erő vissza fogja állítani, ezt akkor sem kapjuk vissza, ha a mostani ellenzék kerül hatalomra" - olvasható a dokumentumban.

Az aláírók szerint bevételük átlagosan harmadával emelkedett a vizitdíjnak köszönhetően, amely pénzből fejleszteni képesek, vagy egyszerűen csak biztonságosan tudják rendelőiket működtetni. "Ha nem lesz vizitdíj, akkor mi, háziorvosok elveszítjük a bevételünk jelentős részét", továbbá elmaradnak a fejlesztések, nem tudják a kisegítő asszisztenciát megfizetni - írják.

Mint fogalmaznak, tisztában vannak azzal, hogy fizetni senki sem szeret, "de talán a betegek is jobb érzéssel adják oda a 300 forintot, ha tudják, a pénzükből az ellátás minőségén és biztonságán tudunk javítani", illetve nyomatékosítják, a vizitdíjból származó többletet nem a mindenkori kormánytól kapják, hanem közvetlenül a betegektől.

Komáromi Zoltán budapesti háziorvos - az aláírásgyűjtés kezdeményezője - az MTI-nek úgy fogalmazott: ez egy segélykiáltás. Hozzátette: a havi kártyapénzen túl - ami körülbelül 600-650 ezer forint - a vizitdíjjal 20-22 százalékkal emelkedett a bevételük.