Hosszú bolti sorokkal járhat az aprókivonás

Vágólapra másolva!
Kerekítés és bizonylatkiadás lassíthajta majd a sorokat a boltok pénztárainál az egy- és kétforintosok kivonását követően - írja a Népszabadság. A lapnak nyilatkozó szakszervezeti vezető szerint míg az állam spórol, a boltosok buknak az aprókivonáson.
Vágólapra másolva!

Nincsenek felkészítve a pénztárosok és az üzletek az egy- és kétforintosok kivonását követő kerekítésekre - írja a Népszabadaság. A lapnak erről a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke beszélt. A pénzkészletért teljes anyagi felelőséggel tartozó pénztárosoknak ugyanis - mivel a használatban lévő pénztárgépek nem képesek erre - fejben kell majd le- vagy felkerekíteniük az összegeket. A művelet eredményét papíron is regisztrálniuk klell, hogy igazolják a kasszában lévő összeg jogosságát.

A gépeket ugyanakkor át kell állítani, ami hosszú folyamat, ráadásul ehhez APEH-engedélyért is folyamopdni kell, a gépekre vonatkozó előírésokat is el kell készíteni, ráadásul sok gépet nem is lehet már átalakítani. A szakszervezeti vezető szerint, míg a költségvetés 6-7 milliárd forintot spórol, addig a vállalkozások összesen 30-40 milliárdot buknak majd az átálláson.

A vevők hosszú sorokra számíthatnak a pénztáraknál, de nem csak a kerekítés miatt, hanem azért is, mert a pénztárgépek átállításáig a kerekített összegről bizonylatot kell majd kiállítani. Sok üzletben ezt úgy oldják meg, hogy eleve kerekítik az árakat - olvasható a Népszabadságban.