Az SZDSZ nem támogatja az ombudsman-jelölteket

Vágólapra másolva!
Nem támogatja Sólyom László köztársasági elnök ombudsman-jelöltjeit az SZDSZ - erről döntött hétfőn a párt parlamenti frakciója. Az SZDSZ azzal indokolta a döntést, hogy nem tudtak meggyőződni a jelöltek alkalmasságáról. A szabad demokraták kifogásolják, az államfő nem egyeztetett a jelölés előtt a pártokkal.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ támogatja az államfő az ombudsman-jelöltjeit - olvasható a párt parlamenti frakciójának közleményében. Sólyom László januárban Zombor Ferencet, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának korábbi munkatársát adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándort, az EMLA környezetvédelmi civil szervezet vezetőjét pedig a jövő nemzedék országgyűlési biztosának jelölte.

A szabad demokraták azzal indokolták a döntést, hogy előzetesen nem tudtak meggyőződni a jelöltek szakmai alkalmasságáról. A párt közleménye megjegyzi: az ombudsman-jelölteket Sólyom László ismét egyeztetés, a pártokkal történő konzultáció nélkül választotta ki. A biztosok személyéről egyeztetni kellett volna - fogalmaz a közlemény.

Az Országgyűlés várhatóan február 25-én szavaz az ombudsmanjelöltekről. A köztársasági elnök korábbi jelöltjeit elutasította a parlament.