Orbán: A Fidesz már a kormányzásra készül

Vágólapra másolva!
A Fidesz már nem csak klasszikus ellenzéki feladatokat akar elltni, hanem a kormánypárti szerepre készül - nyilatkozta Orbbán Viktor pártelnök a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának. "Az emberek azt várják, hogy mi legyünk az új irány" - mondta Orbán. Nyakó István MSZP-szóvivő visszakérdezett: vajon klasszikus ellenzéki szerep-e, hogy Orbán négy évig nem ment be a Parlamentbe, csak a fizetését vette fel.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint a Fidesz feladata ma már nem a klasszikus ellenzéki feladat, hanem munkájukat a leendő nagy kormánypárti szerep felé való elmozdulás jellemzi. Erről a pártelnök a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című, felvételről sugárzott műsorában beszélt vasárnap reggel.

"Az én érzésem az, hogy persze közjogi értelemben a parlamentben ellenzékben vagyunk, de az emberek már nem azt várják tőlünk, hogy ellenzékben legyünk, hanem azt várják, hogy (...) mi legyünk az új irány. Hogy mondjuk meg, mutassuk meg, merre, hogyan" - fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: ez már több, mint egy klasszikus ellenzéki feladat, ez már a leendő nagy kormánypárti szerep felé való elmozdulás.

A politikus arra a riporteri megjegyzésre válaszolta ezt, miszerint az országértékelő beszédétől az emberek egy része a kormánnyal szembeni kemény kritikát várt. A népszavazás kapcsán arra az újságírói kérdésre, hogy nem volt-e elhamarkodott az a több Fidesz-vezetőtől, és a párt elnökétől is elhangzott korábbi kijelentés, hogy a sikeres és eredményes népszavazás a kormány bukását is hozza, hozhatja, Orbán Viktor azt mondta: egyedi ez a népszavazás, ezért hatását nehéz felmérni.

"Én a feltételes módban fogalmazott mondatot szeretem, hogy hozhatja. Senki nem tudja, mit fog hozni" - jelentette ki. Úgy vélte, az, hogy milyen jelentős, vagy elhanyagolható következménye lesz a népszavazásnak, attól függ, mennyien mennek el, és hogyan szavaznak.

A szabad demokraták népszavazási kampányára vonatkozó megjegyzésre azt mondta, hogy szerinte az SZDSZ kampányában azt állítja: olyan, mindenki számára elérhető oktatás és egészségügy, mint ami a diktatúrában volt, a szabadságban nem lehetséges. "Ez a szabadság világa elleni támadás, ami egy liberális párt esetében azért több mint bájos" - fogalmazott Orbán Viktor.

MSZP: Orbán a Parlamentbe se járt be

Nyakó István MSZP-szóvivő úgy reagált minderre az [origo]-nak, hogy először azt kellene tisztázni, mit ért Orbán Viktor és a Fidesz klasszikus ellenzéki szerepen. "Vajon klasszikus ellenzéki szerep-e, hogy Orbán négy évig nem ment be a Parlamentbe, csak a fizetését vette fel?" - kérdezett vissza Nyakó, aki hozzátette: amikor pedig az épület közelébe ment, akkor is csak a térig jutott, ahol 72 órás ultimátumot adott a kormánynak.

Nyakó szerint mindez lehet, hogy a Fidesz történetében klasszikus ellenzéki szerep, de nem az a demokráciák történetében - kommentálta a szocialisták szóvivője a Fidesz elnökének rádiós interjúját.