Kókának is gyanús az SZDSZ elnökválasztása

Vágólapra másolva!
Bár maga mögött érzi a pártvezetést, vizsgálatot rendelt el a tavalyi tisztújító küldöttgyűlés miatt Kóka János. Az SZDSZ elnöke kész újra ringbe szállni, ha a vizsgálat után is gyanú maradna a testületek tagjaiban. A Hír TV és a Magyar Nemzet állítja, olyan küldöttek helyett is szavaztak, akik nem is voltak jelen.
Vágólapra másolva!

A Szabad Demokraták Szövetségében erős a gyanú, hogy a tavalyi elnökválasztáson és tisztújításon szabálytalanságok történtek - közölte a Liberális Gazdasági Tanács szombati budapesti ülését követő sajtótájékoztatóján Kóka János, a párt elnöke. Kóka szerint sem ő, sem a párt vezetése nem tudja, hogy pontosan mi történt, de nagyon gyanítják, hogy voltak szabálytalanságok.

Kedden azonnali vizsgálatot kezdeményezett, amelynek lefolytatásával a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökét, Jüttner Csabát bízta meg. Jüttner Csabának maximum 30 nap áll a rendelkezésére, hogy ezt lefolytassa és az eredményt a ügyvivő testület, illetve országos tanács elé tárja.

Kóka szerint az SZDSZ vezetősége teljes egészében támogatja őt, de a jelenlegi helyzetben ez is kevés. Ezért bejelentette, ha a vizsgálat után az SZDSZ vezető testületeiben bármilyen kétely merül fel a tavalyi választás jogszerűtlenségével kapcsolatban, akkor összehívhatnak egy új küldöttgyűlést és ő készen áll rá, hogy újra ringbe szálljon és megmérettesse magát.

Az SZDSZ zéró toleranciát alkalmaz saját magával szemben, de elvárja, hogy más szereplők is így járjanak el az állampolgárok és az SZDSZ küldöttek adataival kapcsolatban - közölte az elnök, aki Fodor Gábort is felkérte, hogy vegyen részt az ügy tisztázásban.

Az SZDSZ küldöttgyűlése tavaly március 31-én választotta elnökké Kókát. A szavazás első körében döntetlen eredmény született, a második körben Kóka 13 szavazattal legyőzte Fodor Gábort. A Hír TV és a Magyar Nemzet állításai szerint azonban több Borsod megyei küldött helyett - akik nem vettek részt a gyűlésen - mások szavaztak, vagyis a jelenléti íveken hamis aláírások szerepelnek.