Tovább repedt a dunaszekcsői löszfal

Vágólapra másolva!
Továbbrepedt a dunaszekcsői löszfal: már csaknem 500 méteres szakaszon fenyeget leszakadással a Duna fölé tornyosuló fal. Vizsgálják azt a szigetet is, amely a csúszásnak indult földdarab miatt keletkezett a folyóban.
Vágólapra másolva!

"A legfrissebb méréseink szerint észak felé tovább húzódott a löszfal törésvonala, így jelenleg már 460 méter hosszan repedt meg" - mondta az [origo]-nak pénteken Faller János, Dunaszekcső polgármestere. Eddig egy 300 méter hosszú repedésről tudtak. A most megindult partszakasz nagyjából 30 méter magas a polgármester szerint.

A továbbrepedést műszeres mérések mutatták ki, szabad szemmel egyelőre nem látható. A Baranya megyei településen eddig 15 métert csúszott lefelé az a 750 ezer tonnás földdarab, amely a folyó fölé tornyosuló löszfalról szakadt le. A földdarab felgyűrte a földet, így a Dunából kiemelt egy kőszigetet, vagyis egy zátonyt. Faller János elmondta, a keletkezett szigetet is vizsgálják a szakemberek, pontosan be szeretnék mérni, hogyan emeli fel a lezúduló földtömeg.

A község lakosai - az omlással fenyegetett részek gazdáinak kivételével - nyugodtan viselik a történteket - mondta Faller, aki szerint tudományos szempontból egyedülálló jelentősége van a ritka földtani jelenség megfigyelésének. Az érintett részeket kerítéssel lezárták, a rendőrök is fokozottan figyelnek ezekre, de a veszélyes partszakasz folyamatos őrzését nem tudják megoldani. A repedt, csúszásnak indult löszfal nem fenyeget lakott területet, csak attól tartanak, hogy a helyszínen kíváncsiskodók kerülnek veszélybe.

A löszfal omlása hétfő éjjel kezdődött meg, a környéken található négy, üresen álló hétvégi házból eddig egy dőlt össze. Az omlástól 10-15 méterre fekvő, a helyiek ivóvízellátását biztosító víztorony is veszélyben van, ezért áthelyezik. Ennek tervei február végére készülnek el, így a víztorony nyárra kerülhet át új helyére.