Visszaélnek az ósdi fogyatékos törvénnyel

Vágólapra másolva!
Magyarországon a legmagasabb a gondnokság alá helyezettek aránya, ráadásul a 68 ezer ilyen ember kétharmada teljesen meg van fosztva attól, hogy beleszóljon saját sorsába - írja a Népszabadság. A lap szerint sok a visszaélés, a gondnokság alá helyezést kezdeményezőket gyakran csak a vagyonszerzés motiválja.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint arányaiban Magyarországon a legmagasabb a gondnokság alá helyezettek száma, az pedig biztos, hogy a 68 ezer gondnokolt kétharmada egyáltalán nem hozhat döntést saját életével kapcsolatban - írja a Népszabadság. A Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány tanulmánya szerint a hazai gondnoksági szabályok nem felelnek meg a nemzetközi emberjogi követelményeknek, a gondokséág alá helyezetteket számos alapvető emberi joguktól megfosztják.

A szervezet jogásza szerint a jelenlegi hiányos, még az ötvenes évek normáin alapuló jogszabályok miatt sorozatosak a visszaélések. Bárki kezdeményezheti például a gondnokság alá vételi eljárást. A gondokság alá helyezettek között vannak értelmi sérültek, pszichiátriai problémákkal küzdők, szenvedélybetegek, siketek, nagyothallók, vagy akár csak idős emberek. Gyakran előfordul, hogy az örökhagyót akarata ellenére azért helyezik gondnokság alá, hogy lakását vagy a vagyonát megszerezhessék. Gyakran csak a fogyatákosság ténye is elegendő, hogy valakit gondnokság alá helyezzenek.

Aki teljes gondnokság alá kerül, gyakran egy életre elveszíti az élete fölötti döntés jogát, a gondnoknak lényegében teljhatalma van, akár mindenféle egyeztetés nélkül hozhat döntéseket a legapróbbaktól a legsúlyosabbakig, akár a gondnokság alá helyezett akarata ellenére is, sőt előfordul, hogy az érintett nem is tud arról, hogy nem dönthet saját sorsáról. A refromok szükségességét senki nem vitatja - olvasható a Népszabadságban.