Tagad a csalással gyanúsított méhkirálynő

Vágólapra másolva!
Tagadja, hogy méhkirálynőként szervezte volna a kaptár-csalásnak nevezett visszaéléseket annak a tanácsadó cégnek a vezetője, amelyet szerdán gyanúsított meg milliárdos csalással Bajnai Gordon területfejlesztési miniszter. A cégvezető azt mondja, néhány ügyfelük ellen folyt ugyan vizsgálat, de ellenük nem. A miniszter nem nevezte meg a céget, és ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.
Vágólapra másolva!

"Ellenünk nem folyt semmilyen vizsgálat, csak néhány ügyfelünk ellen" - jelentette ki az [origo] érdeklődésére annak a cégnek a vezetője, amelyről - a kft. nevének említése nélkül - Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlestési miniszter szerdán azt mondta: kulcsfigurája lehetett egy csalás-sorozatnak. A miniszter szerint az ügyben érintett cégek összesen majd egymilliárd forintnyi uniós pénzhez próbáltak jogosulatlanul hozzájutni.

Bajnai egy budapesti tanácsadó és pályázatíró cégre célzott, amit a Népszabadság nevezett meg csütörtöki számában. A cégvezető azonban azt kérte, ne említsük se az ő, se a cég nevét, mert - mint mondta - nem szeretne folyamatosan magyarázkodni az ügyfeleinek.

Bajnai Gordon szerdán azt mondta, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ tárta fel a kaptár-modellnek keresztelt mechanizmust. A gyanú szerint a csalásban részt vevő cégek főleg informatikai eszközökre fordítható forrásokért jelentkeztek, de mindannyian ugyanazt az eszközparkot akarták beszerezni, és jelentősen túl is árazták a termékeket. A hatóság szerint a kaptár-csalásban részt vevők tevékenységét "méhkirálynőként" szervezte a pályázatíró cég.

Bajnai szerint az is a cégek bűnösségét igazolja, hogy amikor az irányító hatóság egyszerre 70 pályázatot akart ellenőrizni, 38 mikro- és kisvállalkozás azonnal visszalépett. A cégvezető ezzel szemben azt mondta, néhány ügyfelük visszalépett ugyan, de mások fenntartották a pályázatukat és nyertek is. Eközben jelenleg is több, általuk segített pályázat vár elbírálásra.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ismeretlen tettes ellen tett feljelentése alapján a Vám- és Pénzügyőrség nyomozóinak kell eldönteniük, történt-e bűncselekmény. A vámnyomozóknak péntekig kell dönteniük, hogy elindítják-e a nyomozást. Az [origo] megkereste a VPOP-t is, hogy megtudjuk, elindítják-e a nyomozást, de mostanáig nem kaptunk választ.