Eltűntek a Draskovics-iratok a rendőrség honlapjáról

Vágólapra másolva!
"A keresett oldalt valószínüleg eltávolították" - olvasható a rendőrség honlapjának azon az oldalán, ahol korábban egy, Draskovics Tibor kijelölt rendészeti minisztert is érintő titkos nyomozás dokumentumait lehetett letölteni. Az eltávolított iratok arról szóltak, hogy a gyanú szerint Draskovics vámosokat próbált befolyásolni egy olajcég bírságágának mérséklése érdekében.
Vágólapra másolva!

Eltávolították a rendőrség honlapjáról azokat az dokumentumokat, amelyek egy 1996-ban folytatott, Draskovics Tibor kijelölt igazságügyi és rendészeti minisztert is érintő titkos nyomozás részleteit ismertették - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap csütörtöki száma. A dokumentumok helyén csak az olvasható: "A keresett oldalt valószínüleg eltávolították, megváltoztatták a nevét vagy jelenleg nem elérhető".

Az iratokat novemberben hozták nyilvánosságra, miután a kormány június végén létrehozott egy munkacsoportot a mintegy 80 ezer oldalnyi, olajügyekkel foglalkozó anyag titkosításának felülvizsgálatára. A munkacsoportban a Nemzetbiztonsági Hivataltól a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságáig valamennyi titokgazda képviseltette magát, de csak kevés dokumentum titkosítását oldották fel.

Az iratokból kihúzták ugyan a neveket, de a tisztségeket nem, így egyértelmű, a "Hézag" fedőnéven folytatott titkos nyomozás egyik érintettje Draskovics Tibor, a Pénzügyminisztérium akkori közigazgatási államtotkára volt. A nyomozók azzal gyanúsították őt és a tárca egyik helyettes államtitkárát, hogy hatalmukkal visszaélve megpróbálták befolyásolni a Vám- és Pénzügyőrséget egy üzemanyag-forgalmazó cég bírságának mérséklésére. A nyomozást végül lezárták, mert nem lehetett bizonyítani, hogy Draskovicsék utasítást adtak volna a vámosoknak.

A kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy Draskovics Tibor eddigi tárca nélküli miniszter váltja Takács Albertet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium élén. Ebben a pozícióban Draskovics többek közt a rendőrség munkáját is felügyeli majd.

A miniszter titkársága csütörtük délután közölte: készséggel az érdeklődők rendelkezésére bocsátja az iratok másolatát.