A Hajógyári-szigetet akarja a III. kerület

Vágólapra másolva!
Rossz gazdája a Hajógyári-szigetnek a főváros - állítja egybehangzóan egy környezetvédő, a III. kerületi polgármester és egy városházi ellenzéki képviselő is. A kerület ezért azt kéri a fővárostól, adja át a terület tulajdonjogát. Az óbudai polgármester azt mondja, lenne forrásuk a fejlesztésre, de a főpolgármester-helyettesi iroda szerint még meg sem kapták az átadást kezdeményező levelet.
Vágólapra másolva!

Rendezett állapotokat szeretne a Hajógyári-szigeten az óbudai önkormányzat, ezért a képviselő-testület azt kezdeményezte, hogy a fővárosi önkormányzat adja át a terület tulajdonjogát a III. kerületnek. Bús Balázs, kerületi polgármester az [origo] érdeklődésére azt mondta, ha tulajdonossá válnának, szeretnék rendbe hozni a zöldterületet, korlátokkal akadályoznák meg az illegális gyorsulási versenyeket, illetve sportlétesítményeket - például futókört - és nyilvános vécét is építenének a szigetre.

Jelenleg a sziget 43 százaléka van a főváros tulajdonában, a Kis-Duna felőli sáv tulajdonosa a III. kerületi önkormányzat, a csónakház a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozik, a sziget déli része, az egykori hajógyár területe pedig magántulajdonban van. A polgármester szerint épp az utóbbi területen tervezett Álomsziget projektből lesz majd forrás az elképzelt fejlesztésekre, hiszen a beruházó 14 milliárd forint értékű beruházásra tett ígéretet, amiből 400 millió jutna a zöldterület fejlesztésére.

A terület árvételének ötlete eredetileg Toplak Zoltán kerületi környezetvédő aktivistától származik, aki korábban többször felemelte a hangját a sziget elhanyagolt állapota ellen. Toplak, Bús és Ughy Attila, a fővárosi közgyűlés városfejlesztési és városképvédelmi bizottságának fideszes elnöke is egyetért abban, hogy a főváros jelenleg rossz gazdája a területnek, mert nem tudja megakadályozni az ott folyó károkozást, nem költ karbantartásra, és nincs elképzelése a fejlesztésre.

A városüzemeltetési és vagyongazdálkodási főpolgármester-helyettesi iroda ezzel szemben azt állítja, hogy tavaly 32 millió forintot költöttek a zöldterületek karbantartására. Bár korábban a városháza azt közölte, nincs tervük a fejlesztésre, és a terület őrzését sem tervezik, most azt írták: felújítanák a sziget kerti öntözőhálózatát, új padok helyeznének ki, korlátoznák a behajtást, és szeretnének őrzőszolgálatot is.

A polgármester szerint az átvételi szándékról szóló határozatot már megküldték a fővárosnak, de a főpolgármester-helyettesi iroda az [origo] érdeklődésére azt közölte, ők még semmilyen hivatalos kérelmet nem kaptak arról, hogy valaki átvenné a szigetet. Nem adtak választ arra a kérdésre, hogy átadnák-e a tulajdonjogot, csupán azt közölték, erről a közgyűlésnek kell döntenie. Ughy Attila szerint nem az a lényeg, hogy kinek a kezében van a tulajdonjog, hanem hogy ki hogy bánik a rábízott vagyonnal. Azt mondta, ha a kerületnek vannak tervei és ambíciói, akkor jó ötlet lehet a sziget átadása.

Az esetleges tulajdonosváltás érintheti a Sziget fesztivált is, hiszen eddig minden évben térítés nélkül foglalhatták el egy hétre a sziget legnagyobb részét. Bús Balázs ezzel kapcsolatban azt mondta, ha a kerületi önkormányzat lenne a tulajdonos, mindenképpen leülnének tárgyalni a Sziget Kft-vel. Úgy fogalmazott, meg kell állapodni, hogy mennyit fizessen a cég, vagy milyen munkákat végezne el cserébe a használatért.