Zátonyt szült a leszakadó löszfal

Vágólapra másolva!
A Dunaszekcsőn leszakadt löszfal annyira meggyűrte maga előtt a földet, hogy egy zátony emelkedett ki a Dunából. A 750 ezer tonnás óriási földarab hétfőn szakadt le a folyó partján álló löszfalról. Ha az egész földtömeg belecsúszik a Dunába, kisebb sziget jöhet létre.
Vágólapra másolva!

Eddig 15 métert csúszott lefelé az a 750 ezer tonnás földdarab, ami a Baranya megyei Dunaszekcsőn hétfőn szakadt le a Duna fölé tornyosuló löszfalról. Az óriási löszdarab megállíthatatlanul csúszik a Duna irányába - közölte az [origo]-val Faller János, a település polgármestere.

Faller szerint a lösz erejét mutatja, hogy maga előtt annyira meggyűrte a földet, hogy a Dunából kiemelt egy kőszigetet, vagyis egy zátonyt alakított ki a folyóban. Amennyiben az 500 ezer köbméternyi föld mind belezúdul a Dunába, akár egy kisebb sziget is kialakulhat.


Innen szakadt le az óriási földdarab

A polgármester szerint a csúszó löszfal nem fenyeget lakott területet. Az omlástól 10-15 méterre fekvő, a helyiek ivóvízellátását biztosító víztorony viszont veszélyben lehet. Ezért megkezdték a víztorony áthelyezését. Az ezzel kapcsolatos tervek február végére készülnek el, a víztorony pedig augusztusra kerülhet új helyre.