750 ezer tonna föld indult meg a Duna felé

Vágólapra másolva!
Omlani kezdett a löszfal a Baranya megyei Dunaszekcsőn. A Duna fölé tornyosuló falról egy 750 ezer tonna súlyú, 500 ezer köbméteres darab szakadt le. A meginduló földtömeg lakott területet nem veszélyeztet, a közeli vízártárózót azonban odább kell helyezni.
Vágólapra másolva!

Közel 750 ezer tonna löszfal indult meg és tart a közelben hömpölygő Duna felé Dunaszekcsőn - mondta az [origo]-nak Faller János, a Baranya megyei település polgármestere, aki szerint a partfalról leszakadt 500 ezer köbméternyi földet lehetetlen megállítani. A löszfal omlása hétfő éjjel kezdődött.

A polgármester szerint a lezúduló földtömeg lakott területet nem fenyeget. A környéken található négy üresen álló hétvégi házból azonban egy összedőlt. Faller szerint az omlástól 10-15 méterre fekvő, a helyiek ivóvízellátását biztosító víztorony viszont veszélyben van. Ezért megkezdték a víztorony áthelyezését.

A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében lezárta a környéket, a katasztrófavédőkön és a geológusokon kívül senkit sem enged a partszakasz közelébe. A hajóforgalmat egyelőre nem korlátozzák a környéken, a hirtelen lezúduló földtömeg azonban veszélyeztetheti a hajózási útvonalat.