Vágólapra másolva!
Egy időre elnök nélkül maradhat a Magyar Televízió, miután eredménytelen lett a vezetői posztra kiírt pályázat. Hárman jelentkeztek - közütk a jelenlegi elnök Rudi Zoltán -, a tévét felügyelő kuratórium elnökségének ellenzéki tagjai azonban már korábban jelezték, egyik pályázót sem támogatják.
Vágólapra másolva!

Eredménytelenül zárult a Magyar Televízió (MTV) elnöki tisztségére kiírt pályázat kedden, miután a posztra jelölő kuratóriumi elnökség tíz tagja közül csak ketten adtak le érvényes voksot - közölte a tanácskozás közben az MTI-vel az egyik kurátor, Kozák Márton.

A tisztségért hárman versengenek: a posztot most is betöltő Rudi Zoltán, Hammer Ferenc médiakutató, szociológus és Szabó Stein Imre, aki korábban az MTV és kereskedelmi csatornák menedzsmentjében is helyet kapott.

Kozák Márton azt mondta, ő a szintén az SZDSZ által a testületbe delegált Rajk Lászlóval együtt Rudi Zoltán jelenlegi elnökre szavazott, mivel úgy látta, az elmúlt négy esztendő történései "sok vonatkozásban elismerésre méltóak". Ugyanakkor - mint mondta - tartottak attól is, hogy egy eredménytelen választás esetén "hosszabb időre" választott vezető nélkül maradhat a közmédium.

Az ellenzéki delegáltak már hétfőn bejelentették, hogy egyik pályázót sem támogatják. Így viszont a tíztagú - fele-fele arányban kormánypárti és ellenzéki delegáltakból álló - testületben egyik aspiránsnak sincs esélye megkapni a voksok kétharmadát.

A 2004. március 5-én - négy esztendőre - megválasztott Rudi Zoltán lehet a rendszerváltás óta az első MTV-elnök, aki kitölti hivatali idejét. Eddig legtovább (1990 augusztusa és 1994 júliusa között) Hankiss Elemér töltötte be a tisztséget, még a médiatörvény megszületése előtt, noha ő másfél évig várt arra, hogy az államfő elfogadja két és fél évi munkálkodás után benyújtott felmentési kérelmét.

Az őt követő Horváth Ádám nem egészen másfél évig, utóda, Peták István ennél két hónappal rövidebb ideig vezette az MTV-t. Szabó László Zsolt, akit Peták István után 1999 nyarán választottak elnökké, kevés híján egy és háromnegyed évet, míg az őt a poszton követő Mendreczky Károly egy évet és négy napot töltött el elnökként.

Eközben többször fordult elő, hogy ügyvezetőként alelnök irányította az intézményt. A negatív rekordot - valamivel kevesebb mint hét hónapos hivatali idejével - Rudi Zoltán hivatali elődje, Ragáts Imre tartja.