Vágólapra másolva!
Alig kilenc hónap után távozik posztjáról Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, utódja Draskovics Tibor, eddigi tárca nélküli miniszter lesz. Draskovics a rendszerváltás óta számos posztot töltött be a kormányzatban. Pénzügyminiszterként még a miniszterelnökkel sem volt őszinte, mégis bizalmi ember maradt. Gyurcsány ezúttal az IRM-hez küldi az embert, aki nem tud megbukni.
Vágólapra másolva!

Draskovics Tibor eddigi kormányzati koordinációért felelős tárca nélküli miniszter váltja Takács Albertet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) élén - jelentette be kedden Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Bizalmi ember egy fontos poszton

A pártonkívüli Takács Albert alig kilenc hónapot töltött az IRM élén. 2007. május 25-én jelentette be a kormányfő, hogy a volt ombudsman-helyettes váltja a rendőrséget érintő botrányok miatt távozó Petrétei Józsefet. Takács bizottsági meghallgatásain azt mondta, a rendőrség problémáinak kezelése mellett fontos feladatának tekinti a jogszabályok egyszerűsítését, és élete fő műve lenne, ha minisztersége idején sikerülne elfogadni az új polgári törvénykönyvet. Ez végül nem sikerült.

Draskovics személyében Gyurcsány a kívülről jött Takács helyett egy régi bizalmi embert helyez kulcspozícióba. Az IRM ugyanis az egyik legfontosabb minisztérium, hiszen itt zajlik a jogalkotás előkészítése és kodifikálása, ezért minden, más tárcák által készített anyag is keresztülfut rajta. Draskovics személyén keresztül így a kormányfő szemmel tarthat és befolyásolhat minden munkát, ami a kormányban zajlik. Az áthelyezés azt is jelentheti, hogy nem várható újabb, nagy horderejű reform, mostantól csak az eldöntött intézkedések végrehajtása következik.

A kormányátalakítást ugyanakkor sikerként értékelhetik azok a szocialisták is, akik régóta korlátozni szeretnék a kormányfő mozgásterét, illetve nagyobb beleszólást kérnek a kormányzásba. Az ő szempontjukból Szetey Gábor személyügyi államtitkár és Gál J. Zoltán után már Gyurcsány harmadik bizalmi embere távozott a Miniszterelnöki Hivatalból. A hatáskörei ráadásul a Meh-nél maradnak, vagyis Kiss Péter kancelláriaminiszter pozícióját erősítik.

Az ember, aki nem tud megbukni

"Draskovics tehetséges politikus. Nagyon tehetséges. Hihetetlen intellektuális kapacitással bír. Azt hiszem, majd mindenkit ver a kormányba - talán engem is" - dicsérte a volt pénzügyminisztert a kormányfő Debreczeni József, Az új miniszterelnök című könyvében közölt interjúban. Gyurcsány ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy Draskovics ravaszkodása és szakmai hiúsága vezetett a leváltásához.

Forrás: MTI

A frissen kinevezett Draskovics 2004-ben 2007-ről 2010-re tolta az euró bevezetésének céldátumát, megszorításokat rendelt el, és 4,6 százalékra módosította az államháztartási hiánycélt. Év végére azonban kiderült, hogy legalább 5,2 százalék lesz a hiány (később derült ki, hogy ez a szám is alulbecsült volt), de Draskovics az időközben miniszterelnökké választott Gyurcsánnyal szemben is ragaszkodott ahhoz a számhoz, amit ő állapított meg.

Megrontotta a kormányfő és a pénzügyminiszter viszonyát az áfa-visszatérítések befagyasztása is. Gyurcsány a Debreczeninek adott interjúban azt mondta, amikor rákérdezett, Draskovics az uniós csatlakozással magyarázta az áfa-visszatartást, ami számtalan vállalkozást hozott nehéz helyzetbe. Később azonban kiderült - mondta a miniszterelnök - hogy a pénzügyminiszter csak a hiánycélt akarta mesterségesen tartani ezzel a trükközéssel (az áfa-visszatartás miatt még nyomozás is indult hivatali visszaélés gyanújával, de végül bűncselekmény hiányában lezárták)

A kormányfő és az MSZP bizalmát elvesztető Draskovics 2005. április 18-án távozott a PM-ből, de nem sokkal ez után kinevezték az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek igazgatóságának elnökévé. Innen hívta vissza Gyurcsány a második kormányába, mint az államreform bizottságot vezetőjét, ahonnan 2007. június 15-én bukott felfelé, mikor tárca nélküli miniszter lett. A kormányfő akkor azt mondta, Draskovics feladata lesz, hogy bekapcsolja a döntéshozatalba a szakértőket és a szakmai szervezetek, de azóta sem derült ki, pontosan mit csinált.

Hézag fedőnéven

Az 53 éves Draskovics jogot végzett az ELTE-n, majd a Pénzügyminisztériumban dolgozott különböző beosztásokban. 1988-ban a jogi főosztály vezetőjévé nevezték ki, a rendszerváltás után pedig helyettes államtitkár lett, és bekerült a privatizációs kormánybizottságba is. 1991-ben a magánszférába távozott, rövid ideig ügyvéd is volt, de 1994-ben visszatért a PM-be, mint közigazgatási államtitkár (titkárságvezetője Dobrev Klára, Gyurcsány felesége volt). Ezt a posztot három pénzügyminiszter alatt is megtartotta. Tagja volt a jegybanktanácsnak is.

Államtitkárként folytatott ellene titkos nyomozást "Hézag" fedőnéven az Országos Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya. A tavaly novemberben nyilvánosságra került rendőrségi dokumentumok tanúsága szerint a nyomozók azzal gyanúsították őt és a tárca egyik helyettes államtitkárát, hogy hatalmukkal visszaélve megpróbálták befolyásolni a Vám- és Pénzügyőrséget egy üzemanyag-forgalmazó cég bírságának mérséklésére. A nyomozást végül lezárták, mert nem lehetett bizonyítani, hogy Draskovicsék utasítást adtak volna a vámosoknak.

Az Orbán-kormány hatalomra kerülésekor Draskovicsnak is távoznia kellett a Pénzügyminisztériumból. Ismét visszatért a magánszférába: az ABN-AMRO Bank, majd a Kereskedelmi és Hitelbank vezérigazgató-helyettese lett. 2002-ben Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfőnökeként tért vissza a kormányzásba, majd 2004-ben pénzügyminiszterré nevezték ki.