Alkalmatlannak találták az adatvédelmibiztos-jelöltet

Vágólapra másolva!
A parlament illetékes bizottsága alkalmatlannak találta Zombor Ferencet az adatvédelmi biztosi poszt betöltésére. A jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándor kinevezését viszont támogatta.
Vágólapra másolva!

A kilenc ellenzéki képviselő igent mondott az adatvédelmi biztosnak jelölt Zombor Ferencre, a tíz kormánypárti bizottsági tag tartózkodott a szavazáson. A jövő nemzedékek ombudsmanját ellenben tíz igen és kilenc tartózkodás mellett támogatták a parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságában.

Balog Zoltán fideszes bizottsági elnök - utalva arra, hogy a szocialista képviselők az ülésen egyik jelölttől sem kérdeztek - azt mondta: a bizottság munkáját segíti, ha úgy alakítja ki álláspontját, hogy megpróbálnak információt szerezni és meggyőződni a jelöltek alkalmasságáról. Nyilván ez egy politikai döntés.

A szocialista Fogarasiné Deák Valéria alelnök erre reagálva megjegyezte: a tartózkodás nem azt jelenti, hogy nemmel szavaztak. Hozzátette: lesz álláspontjuk a jelöltekről, de az illetékes szakbizottságokkal még további konzultációkat folytatnak.

Az Országgyűlés várhatóan február 25-én szavaz az ombudsmanjelöltekről. A köztársasági elnök korábbi jelöltjeit - akiknek személyéről szintén nem konzultált a pártokkal - elutasította a parlament.