Újjáépítik a kordont a Kossuth téren

Vágólapra másolva!
Ismét kordonnal zárta le a rendőrség az Országház környékét. A Köztársasági Őrezred parancsnoka azért rendelte el a kordon újbóli felépítését, hogy tüntetők ne inzultálhassák a Parlamentből távozó képviselőket. Az Országgyűlés hétfőn tárgyalja ismét az egészségbiztosítási törvényt.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal vasárnap éjjel 11 óra után megkezdte a rendőrség a Parlament körül a kordonok felállítását - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A kordon a Kossuth-szobor, a Rákóczi-szobor és a Károlyi-szobor körüli zöldterületet, valamint az Országház IX-es kapuja előtti területet zárja le a villamospálya vonaláig.

A teret Dobozi József, a Köztársasági Őrezred parancsnoka által hozott határozat értelmében zárják le február 11-én nulla órától "a szükséges ideig", de legkésőbb 2008. március 31-én éjfélig. A területlezárás indokoltságát hetente felülvizsgáltatja, és amennyiben már nem áll fenn a lezárás indoka, haladéktalanul megszünteti azt.

A parancsnok azzal magyarázta döntését, hogy tavaly szeptember 17-én a Kossuth téren megtartott demonstráció során az épületből távozó országgyűlési képviselőket "a tüntetők részéről megengedhetetlen inzultusok érték", és az ehhez hasonlók megelőzése, megakadályozása érdekében döntött a tér lezárásának kiterjesztéséről.