Kordont döntöttek a tüntetők

Vágólapra másolva!
Ledöntötték a kordont a Kossuth téren a kormányellenes tüntetők hétfőn este, miután a parlament megszavazta az egészségbiztosítási törvényt. A rendőrség útjukat állta, majd 100 rohamrendőr szétszórta az összegyűlt párszáz fős tömeget.
Vágólapra másolva!

19:37

A Kossuth téren összegyűlt mintegy ezer tüntető egy több tízméteres szakaszon felborította a kordon fémrácsait, a rohamrendőrök paprikasprayt vetettek be az arcukat eltakaró randalírozók ellen, távozásra felszólítva a tömeget.

A rohamrendőrök elállták a tüntetők útját a ledöntött kordonnál, a Néprajzi Múzeumnál körülbelül száz rohamrendőr gyűlt össze pajzzsal, sisakban, akik kiszorították a tüntetőket a térről, az Alkotmány utca felé, egészen a Honvéd utca vonaláig. A tüntetők létszáma az [origo] tudósítója szerint erősen megcsappant. A rendőrök visszaépítették a ledöntött kordont.

20:05

A rendőrsorfal előbb sétálva, majd futólépésben kiszorította az Alkotmány utcánból a tömeget, mire a Bajcsy-Zsilinszky úthoz értek, a tüntetők szétszéledtek, az újságírók kerültek létszámfölénybe az utcán.

20:23

A tömeg egy része újra összegyűlt aa Kossuth téren és a rendőrök ismét kiszörították őket a Báthory utcán keresztül a Bajcsy-Zsilinszky út felé. A rendőrök elfogtak egy randalírozót, aki követ dobott egy rendőrautóra.

Egy kordont rángató fiatalt a Kossuth téren rendzavarás miatt, a másikat - aki a Báthory utcában közlekedési járőröket dobált meg - hivatalos személy elleni erőszak miatt állítottak elő - közölte Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Fotó: Szabó Pál

Előzmények

A parlament hétfőn szavazott ismét az egészségbiztosítási törvényről. A szavazást megelőző éjszaka ismét kordonnal zárta le a rendőrség az Országház környékét. A Köztársasági Őrezred parancsnoka azért rendelte el a Kossuth tér ismételt lezárását, hogy a tüntetők ne inzultálhassák a Parlamentből távozó képviselőket, mint tavaly december 17-én. A lezárás legkésőbb március 31-ig tart, de hetente felülvizsgálják a szükségességét.

A kordonon kívül, a Vértanúk terén, a Nagy Imre-emlékműnél már hétfőn délelőtt tüntetők gyülekeztek. Az alig 200 tiltakozó egy kettőskeresztet és egy haranglábat állított fel, nemzetiszínű, árpádsávos és vatikáni zászlókat lengettek. A délután hat óra előtt véget ért parlamenti szavazásra egyre több tüntető gyűlt össze a Kossuth téren és környékén.