Az MDF szerint nem biztonságos a MÁV

Vágólapra másolva!
A MÁV kilenc hónapja nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel - állította vasárnap Katona Kálmán MDF-s politikus, aki szerint a MÁV utasai így nincsenek biztonságban. A vasúttársaság szerint azonban a hiányzó engedélyek nem veszélyezteti a közlekedést. 
Vágólapra másolva!

Nincsenek biztonságban a MÁV Zrt. utasai, mert a vasúttársaságnak kilenc hónapja nincs meg a szükséges pályavasúti és személyszállítási engedélye - mondta vasárnap Katona Kálmán MDF-s politikus, aki hozzátette: hétfőn a parlamentben ezzel kapcsolatban kérdést tesz fel a kormányfőnek.

A MÁV Zrt. szerint az utasok biztonságban vannak, mivel semmilyen összefüggés nincs a vasúti hivatal engedélyének megléte és az utasok biztonsága között. "A pályavasúti működési engedély semmilyen módon nem befolyásolja a biztonságos vasúti közlekedést. Az engedély kiadását a vasúti hivatal különböző bürokratikus kötelezettségek teljesítésétől teszi függővé" - közölte a vasúttársaság, és hangsúlyozták, hogy az ezzel kapcsolatos felmérés eredményeit folyamatosan, hiánypótlások formájában eljuttatják a hivatalhoz.

Katona szerint a Magyar Vasúti Hivatal tavaly májusban nem tartotta megfelelőnek a MÁV szervezeti felépítést ahhoz, hogy a cég biztonságos szolgáltatást tudjon nyújtani. Az ilyen szolgáltatások közé tartozik a váltók, a vasúti pálya, a biztosítóberendezések ellenőrzése.

Ha nem a MÁV-ról lenne szó, hanem egy másik vasúti társaságról, akkor ennek az engedélynek a hiányában nem mehetnének a vonatok - közölte. A politikus elmondta: a kormány nagyon határozottan fellép az engedély nélküli magántevékenység ellen, de saját legnagyobb vállalatának szabálytalanságai ellen nem.