Rendőri védelmet ajánlottak a képviselőknek

Vágólapra másolva!
Miután csütörtök éjjel Molotov-koktélokat dobtak szocialista képviselők házára, a rendőrség védelmet ajánlott azoknak a politikusoknak, akik veszélyben érzik magukat. Eddig egyetlen képviselő sem élt az ajánlattal.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési képviselők biztonsága érdekében a rendőrség valamennyi képviselőt megkeresi, és amennyiben valaki veszélyeztetettnek érzi magát, felajánlja a védelmet számára - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterrel közösen tartott szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A miniszter és a rendőrség vezetője annak kapcsán tartott tájékoztatót, hogy csütörtök éjszaka Molotov-koktélokat dobtak öt szocialista házára, illetve lakására, egyes képviselőknek pedig ismeretlen port tartalmazó borítékot küldtek.

A rendőrség ajánlatát elfogadó képviselőknek a környezetét is fokozottan ellenőriznék. "A jelenlegi helyzetben minden képviselő köszöni, jól van" - tette hozzá az országos rendőrfőkapitány. Eddig egyetlen képviselő sem kért rendőri védelmet.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a képviselők esetleges védelme mekkora többletkiadást jelentene a rendőrségnek, Bencze József azt válaszolta: attól függ, hányan kérnek védelmet. Hozzátette: ilyen esetben 24 órában egy-két rendőrt kell rendelni a politikus mellé. Takács Albert szerint ebben a helyzetben költségek nem számítanának.

Bencze ötmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a Molotov-koktéllal elkövetett támadások ügyében. "Több személy az események látókörébe került, ellenőrzésük folyamatban van" - mondta. Az ügyészség által elrendelt nyomozásban húsz rendőr is részt vesz. Takács Albert a történteket úgy értékelte, hogy új szakasz kezdődött a magyarországi erőszakos fenyegetések sorozatában. Szerinte a Molotov-koktéllal elkövetett, országgyűlési képviselők ellen irányuló támadás köztörvényes bűncselekmény, indítéka, célja a megfélemlítés, és kimeríti a büntető
törvénykönyvben szabályozott terrorcselekmény fogalmát.

A miniszter arról is beszélt, hogy a történteknek nemzetbiztonsági összetevője is van, ezért a nemzetbiztonsági kabinet következő ülésén napirendre tűzik a kérdést, és felvette a kapcsolatot az illetékes miniszterrel. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a képviselőknek jogi segítséget, tanácsokat adhat, illetve ha szükséges, megvizsgálják a jogszabály-módosítás lehetőségét is.

A sajtótájékoztatón Bencze Józseftől megkérdezték, miként értékeli, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteki debreceni látogatásakor Pósán László fideszes országgyűlési képviselő szerint aránytalanul nagy volt a rendőri készültség, még egy könnygázgránát-vetőt is helyszínre vezényeltek. Az országos rendőrfőkapitány úgy válaszolt, a biztosítás parancsnoka nem ítélte meg kellően a helyzetet, ezért vizsgálatot indít.