Vádemelést javasolnak Lengyel Zoltán ellen

Vágólapra másolva!
A Központi Nyomozó Főügyészség  vádemelést javasol Lengyel Zoltán parlamenti képviselő ellen, akit még nyáron állítottak elő a rendőrök egy éjjeli igazoltatás során. Az ügyészség két hónapon belül emelhet vádat a volt fideszes képviselő ellen.
Vágólapra másolva!

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt javasolt vádemelést Lengyel Zoltán független (korábban fideszes) országgyűlési képviselő ellen - közölte pénteken a politikus ügyvédje, Futó Barnabás.

Az ügyvéd elmondta, hogy az ügyben szerdán volt iratismertetés, ahol a Központi Nyomozó Főügyészség a képviselővel szemben továbbra is fenntartotta a vádemelési javaslatot. A Fővárosi Főügyészségnek, a nyomozati anyag kézhezvételét követően, legfeljebb 60 napon belül kell döntenie a vádemelésről. Futó közölte, hogy egyes iratokhoz - például a rendőrök vallomásaihoz - csak az iratismertetéskor juthatott hozzá, így az ezzel kapcsolatos észrevételeit csak jövő héten küldi meg az ügyészségnek.

A nyomozás szerint Lengyel Zoltán 2007. július 8-án éjjel Budapesten, az I. kerületben gépkocsival haladt, amikor három járőr igazoltatni akarta. Az akkor még fideszes képviselőnél nem voltak iratok, ezért a rendőröknek egy országgyűlési képviselőnek szóló parkolási engedélyt mutatott fel. Személyi adatait azonban nem közölte, mert - mint mondta - nem szeretett volna lemondani mentelmi jogáról. Lengyel élettársát hívta fel telefonon, és arra kérte, hogy iratait hozza a helyszínre.

Többször beszólt

A telefonbeszélgetés során az intézkedő rendőrökre - általuk jól hallhatóan - súlyosan sértő, lealacsonyító jelzőt használt. A nyomozás szerint a telefonbeszélgetést követően, a váltásparancsnok kérdésére Lengyel elismerte a sértéseket, és azokat tegező hangnemben megismételte. Az egyik rendőr közölte a politikussal, hogy előállítják, de a férfi gépkocsijával megpróbálta elhagyni a helyszínt. A rendőrök csak ezután alkalmaztak testi kényszert, és eközben az egyik rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett Lengyel ütésétől. A dulakodást követően a rendőrök kihúzták az autóból a férfit, és megbilincselve vitték be az I. kerületi rendőrkapitányságra.

Lengyel feljelentést tett az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészségen, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétsége és más bűncselekmények miatt. Az ügyészség elrendelte a nyomozást, ám később megszüntető határozatot hozott. A politikus saját elhatározásából, augusztus 15-én lépett ki a Fidesz-frakcióból, azóta függetlenként folytatja munkáját a Parlamentben.