Géntitkok, aprópénz, lehallgatás - indul a parlamenti tavasz

Vágólapra másolva!
Harminchét új törvényt akar az Országgyűlés elé terjeszteni tavasszal a kormány, köztük az 1 és a 2 forintosok bevonásáról, a fogyasztóvédelmi előírások szogorításáról, a rendőrségi lehallgatásokról, valamint a genetikai adatok véldeméről. A szezon február 11-én indul: a képviselők 4 órát vitatkoznak, majd szavaznak az egészségbiztosítási törvényről. A kormánypárti egység kérdéses.
Vágólapra másolva!

A kormány tavasszal 37 új törvényt akar elfogadtatni - derül ki a kabinet törvényalkotási programjából. Ez nagyjából megegyezik az elmúlt ülésszakban benyújtott terveztek számával. A korábbi gyakorlattól eltérően a kormány ezúttal nem fejtette ki, miről szólnak a készülő törvények, csak a jogszabályok címét tett közzé.

Mit akar a kormány?

Apró

A parlament február 12-én kezd tárgyalni az 1 és 2 forintos érmék sorsáról. A Magyar Nemzeti Bank 2008. március 1-jén bevonja ezeket. Az elemzések azt mutatják, az aprópénzeket az emberek hosszabb idő óta egyre kevésbé használják. A Magyar Nemzeti Bank szerint a fémek világpiaci ára az utóbbi években magasra emelkedett, ezért az érmék gyártatása jelentős többlet ráfordítást okoz az országnak. A törvény pontosan előírja, hogy a bevonás után, hogyan kell kerekíteni a nem 5 forintra végződő összegeket: például 0,01 forinttól 2,49 forintig lefelé, 2,50 forinttól 4,99 forintig pedig felfelé kell kerekíteni.

Lehallgatás

Minél előbb el kell fogadnia az Országgyűlésnek a bűnüldözési célú titkos információgyűjtésről címet viselő törvényjavaslatot, ellenkező esetben az eddiginél jóval szűkebb körben alkalmazhatnak a rendőrök titkosszolgálati eszközöket a nyomozásban. Ennek oka, hogy az Alkotmánybíróság tavaly januárban megsemmisítette a rendőrségi törvény ezzel kapcsolatos pontjait. A testület szerint ugyanis a törvény alapján a rendőrök korlátlanul élhettek a lehallgatással. Amennyiben a parlament nem alkot egy külön, kétharmados támogatást igénylő törvényt, akkor csak a legalább ötéves börtönnel járó bűncselekmények esetén használhatna titkosszolgálati eszközt a rendőrség.

Precízen

A kormány a tervek szerint úgy biztosítaná a költségvetési egyensúly betartását, hogy azt beleszőné az alkotmányba is. Emellett egy külön törvényt is alkotnának a büdzsé betartása felett őrködő Költségvetési Hivatal felállításáról. A hivatal feladata az lenne, hogy megvétózza az olyan javaslatokat, amelyeknek nincs meg a költségvetési fedezete. Ezekre csak akkor bólintana rá a testület, ha fedezetükről is gondoskodik a kormány. Erre azért van szükség, mert 2002 óta a mindenkori kormánynak egyetlen évben sem sikerült tartania magát a költségvetéshez. A testület ellen szól viszont, hogy a költségvetés ellenőrzése az Állami Számvevőszék feladata lenne.

Mit mond az ellenzék?

A Fidesz támogatja a Költségvetési Hivatal felállítását, bár sokallja azt az 1,8 milliárd forintot, amelyet a szervezet évente felemésztene. Az MDF szerint is túl sokban kerül a hivatal, de a Fidesszel ellentétben nem támogatja annak felállítását sem, mindössze az Állami Számvevőszéken belül tudna elképzelni ilyet.

Jogvédelem

Májusban nyújtja be a kormány a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlat tilalmáról címet viselő törvényt. Az Európai Unió előírja ugyanis, hogy egész területén ugyanazt a védelmet kell a fogyasztók számára biztosítani, függetlenül attól, hogy melyik tagállamban vásárolnak. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján olvasható tervezet felsorolja, hogy milyen módszerektől kell - megtévesztő reklámok, piramis játék - tartózkodniuk a kerekedőknek. Draskovics Tibor, a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: a törvény új logikájú szankcionálást vezetne be. A jövőben a vásárlót megkárosító cég nagyságához igazodna a bírság.

Titkos gének

A törvényalkotási útmutató szerint áprilisban kerülhet az Országgyűlés elé a humángenetikai adatok védelméről szóló törvény. A jogszabály tervezetét nem találtuk meg az egészségügyi tárca honlapján, a Kormányszóvivői Iroda szerint a jogszabályra azért van szükség, mert szabályozatlan a genetikai kutatásokhoz kapcsoló adatok és minták kezelése, a javaslat ezt próbálja orvosolni.

Biztosítás

A parlamenti munka hétfőn kezdődik, ekkor szavaznak újra az egészségbiztosítási reformról szóló törvényről. A tervezetet tavaly december 17-én már egyszer elfogadták, a köztársasági elnök azonban megfontolásra visszaküldte azt a parlamentnek. Az kormánypártok 12 módosító indítványt nyújtottak be a törvényhez, ezek azonban alig hoztak újat. A parlamentnek hétfőn összesen 4 órája lesz arra, hogy a törvényt megvitassa. Ezt követően tartják meg a végszavazást. Kérdés, hogy a koalíció összezár-e annyira, mint a decemberi szavazáskor, akkor ugyanis minden jelenlévő kormánypárti képviselő igennel szavazott a törvényre.

A hétfői ülés második napirendi pontja az lesz, hogy a biztosítási törvény megerősítéséről a parlament rendeljen-e el országos népszavazást. A javaslatot előterjesztő Fidesz ezt azzal indokolta, hogy szerintük a társadalom többsége ellenzi a törvényt. A referendum elrendelésről egy órán át vitatkozhanak képviselők. A fideszes javaslatot várhatóan elutasítják, azt ugyanis nem támogatja az MSZP.

Mit mond az ellenzék?

A Fidesz a törvény visszavonását követeli, az ellenzéki párt szerint a pénztárak válogatni fognak a gazdag és a szegény betegek között, az új rendszer a jómódúaknak kedvez majd. Az MDF szerint sem szakmai, sem alkotmányossági szempontból nem állja meg helyét a kormány javaslata, ami a betegek önrendelkezési jogát sérti.