Megdöbbent a tárca a körbehurcolt beteg halálán

Vágólapra másolva!
Közleménye szerint "megdöbbent" az egészségügyi tárca azon, hogy meghalt a kórházról kórházra hurcolt férfi. A betegnek gyomorvérzése volt, de erre csak későn jöttek rá, ezért először a pszichiátriára szállította a mentő. A 44 éves férfin koponya-CT-t is végeztek, mielőtt megoperálták volna. A férfi kómába esett, majd vasárnap meghalt.
Vágólapra másolva!

"Az Egészségügyi Minisztérium megdöbbentőnek tartja, ha igazolódik az a gyanú, hogy diagnosztikai hibák miatt egy beteg meghalhat egy gyomorvérzésben" - olvasható a tárca közleményében, amely szerint eljárást kezdeményeztek L. János halála ügyében az Egészségbiztosítási Felügyeletnél. "Kérjük a felügyeletet, minél rövidebb idő alatt adjon választ a kérdésre, miért fordulhatott elő ilyen eset és arra is, ki volt a felelős" - áll a közleményben.

Kedden hunyt el az a beteg, akinek - mint később kiderült - gyomorvérzése volt, de először a pszichiátriára szállították a mentők. A 44 éves L. János VIII. kerületi otthonától néhány méterre esett össze január 26-án. A férfinak gyomorvérzése volt, de a mentők Pomázra, a pszichiátriai osztályra szállították, mert szentendrei lakcím volt az igazolványában. Miután a beteg elvesztette eszméletét, a Margit kórházba szállították Budapestre.

A mentőszolgálat szóvivője a pomázi utat azzal magyarázta, hogy a beteg nem volt életveszélyben, ezért nem a legközelebbi kórházba vitték. A család szerint a férfi többször hasi fájdalmakra panaszkodott, de a Margit kórházban a mentősök egyetlen tünetként a zavart tudatállapotot jelölték meg.

A Margit kórházban ezért koponya-CT-t kért az orvos, amit azonban csak a János kórházban tudnak elvégezni. A CT-vizsgálat eredménye negatív lett, de mire a beteget visszavitték a Margit kórházba, már vért hányt. Orvosa szerint ez volt az első tünet, ami gyomorvérzésre utalt.

A férfi este hétkor került műtőbe, a vérzést elállították, de addigra az agya már olyan hosszú ideje nem kapott oxigént, hogy kómába esett. 8 nap múlva, vasárnap meghalt. A család vizsgálatot kér, és perre készül. Dr. Rőth Tibor, a Margit kórház osztályvezető főorvosa azt mondta, a betegség nagyon gyors lefolyású volt. A főorvos szerint a vizsgálatok azt célozták, hogy mielőbb el lehessen végezni a betegen az életmentő műtétet.