Tizenhét embert vádolnak a szemétszállítási ügyben

Vágólapra másolva!
Tizenhét magyart vádolnak a németországi szemét ügyében. A gyanúsítottak 80 eurót kaptak német tettestársaiktól az elhozott szemét tonnájáért.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt 17 magyar gyanúsítottal szemben a Németországból származó és Magyarországon elhelyezett szemét ügyében a kecskeméti ügyészség.

A német társhatóságokkal közösen folytatott nyomozás során bebizonyosodott, hogy a gyanúsítottak három magyar cég égisze alatt mintegy 3500 tonna, 180 kamionnyi hulladékot szállítottak az országba több tízmillió forint értékben, amit 19 helyszínen, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Fejér Komárom-Esztergom és Pest megyében helyeztek el - közölte Nánási László Bács-Kiskun megyei főügyész.

Kopasz Zsolt kecskeméti vezető ügyész szerint a szállítmányt a cégek műanyag hulladékként tüntették fel hivatalos papírjaikon, ugyanakkor a valóságban olyan kevert háztartási hulladék jött az országba, amelynek lerakása szigorúan tilos. Mindezért német társaik - akik ellen Németországban folyik eljárás - 80 eurót fizettek tonnánként a magyaroknak.

A kecskeméti ügyész elmondta, hogy a három gazdasági társaság tagjai legfeljebb 3 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. Hozzátette: a későbbiekre nézve kérik az illetékes hatóságoknál az erre a bűncselekménytípusra vonatkozó törvény megszigorítását.

A magyar környezetvédelmi hatóságok közreműködtek a szemét mintegy felének elszállításában, a többi azonban jelenleg is ott található, ahová az elkövetők letették azokat - mondta Kopasz Zsolt.

A Németországból hozott illegális szemét lerakására 2006 decemberében derült fény, akkor több száz tonna bálázott szemétre bukkant a környezetvédelmi hatóság Kiskunmajsán és két közeli tanyán. Emiatt szigorúbb hulladékszállítási előírás bevezetését kérte 2007 áprilisában az Európai Unió környezetvédelmi felelőse, Sztavrosz Dimasz, Hegyi Gyula (MSZP) európai parlamenti képviselő megkeresésére.

A Németország Baden-Württemberg és Bajorország tartományaiból származó szemét visszaszállítását 2007 júniusában kezdték meg. Gyurcsány Ferenc 2007. augusztus 21-én Angela Merkel német kancellár segítségét kérte abban, hogy mihamarabb vigyék vissza Németországba a szemetet.

Ezt követően, 2008. január közepén, csaknem két tonna német szemetet találtak egy fuvarozó cég telephelyén Makón, ami miatt a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése ügyében nyomozást rendelt el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.