Kóka cáfolta az ígéretet a privatizációs részesedéséről

Vágólapra másolva!
Kóka János cáfolta, hogy gazdasági és közlekedési miniszterként ígéretet tett volna rá, hogy minden vasutasnak jár a MÁV Cargo privatizációs bevételéből. Az SZDSZ elnöke erről az MTV AzEste című műsorában beszélt hétfőn.
Vágólapra másolva!

A politikus szerint bizarrnak tűnik, hogy egy "füstös kocsma mélyén" odaígért volna 30 milliárd forintot a semmiért. Emlékezet szerint a VDSZSZ elnöke azt állította, hogy egy ilyen helyen állapodtak meg. Az SZDSZ elnöke megjegyezte, hogy Gaskó Istvánnak, a sztrájkot szervező Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete elnökének csak egyetlenegy célja van: "a káosz fenntartása, a balhézás".

A MÁV Cargo privatizációját követően mindenki, aki az áruszállításban dolgozott, 700 ezer forintot kapott, de most a sztrájkolók azt akarják elérni, hogy az összes többi alkalmazott is kapjon 250 ezer forintot - közölte Kóka. A volt miniszter szerint a sztrájknak nem a megállapodás a célja, hanem az ország lebénítása. Mint elmondta Magyarországon a MÁV az adófizetőknek 160 milliárd forintjába kerül, egyetlen napi leállás pedig 600 millió forint veszteséget okoz.

A műsorvezető kérdésére elmondta, hogy a MÁV Cargo privatizációja után megadták a dolgozói tulajdonszerzés lehetőségét. Hozzátette, hogy akkor merült volna fel az összes MÁV-dolgozó kapcsán, ha azok lemondtak volna a bérkövetelésük egy részéről, de ilyen megállapodásra nem volt alkalom. A volt miniszter szintén kérdésre felelve azt mondta, hogy azért nem szabályozza jogszabály vagy előírás azt, hogy mi számít elégséges szolgáltatásnak a vasútnál, mert a sztrájkolók ebben sem szeretnének megállapodni.

Kóka János hozzátette, hogy Gaskó István nem a vasutasokat, hanem ködös politikai érdekeket képvisel, és ezen elvek képviseletében fogalmaz meg teljesíthetetlen követeléseket.

A VDSZSZ azt követeli, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többlet bérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozóinak.