Még mindig erősen habzik a Rába

Vágólapra másolva!
Továbbra is erősen habzik a Rába, de a jelenség pontos oka egyelőre nem ismert. Még sem a magyar, sem az osztrák vízminták elemzésének eredményeit nem hozták nyilvánosságra, ez hétfő délután várható.
Vágólapra másolva!

"A legrosszabb időket idézi" a Rába habzásának intenzitása - mondta Woki Zoltán, a PRONAS környezetvédelmi civil szervezet aktivistája hétfőn. Woki szerint a folyó partján vasárnap hegyekben állt a hab. Hétfő reggelre ugyan csökkent a habzás, de továbbra sem szűnt meg, a piszkosfehér, néhol sárgás színű hab csomókban gyűlik össze a part mentén, főleg a szentgotthárdi duzzasztónál.

A jelenség oka egyelőre nem ismert. "Sajátos, hogy a legerősebb habzást a hétvégén figyeltük meg a folyón, amikor a szennyezésért felelősnek tartott ausztriai bőrgyárak nem dolgoztak, sőt, információm szerint a folyónak a bőrgyárak fölötti részén is tapasztaltak habzást" - mondta a környezetvédő aktivista.

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója közölte: hétfőn reggel kapták meg a laboratóriumi vizsgálatok eredményét, amely 40 oldalt tesz ki, ezt tanulmányozzák most munkatársai, a vizsgálat megállapításairól pedig délután tudnak bővebbet mondani.

Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere szerint a lakók továbbra is türelmesek, de mindenképp megoldást szeretnének. A polgármester szükségesnek tartja, hogy diplomáciai úton is lépjen az ügyben a Külügyminisztérium.

Viniczay Tibor elmondta: nem adták fel a Rábával kapcsolatos idegenforgalmi fejlesztési elképzeléseiket. A Lapincs és a Rába összefolyásánál tavaly megépült az a vadvízi gyakorlópálya, amelyet szinte zavartalanul lehet használni tavasztól, itt ugyanis nem érzékelhető a habzás.