Jót tett a pihenő a politikusoknak

Vágólapra másolva!
A politikusok többségének, ha minimális mértékben is, de javult a népszerűsége a januári parlamenti ülésszünet alatt - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérése alapján.
Vágólapra másolva!

Ha csak statisztikai határértékeken belül is, de emelkedett a politikusok többségének népszerűségi mutatója a januári parlamenti ülésszünet alatt - ismerteti a Népszabadság a Szonda Ipsos közvélemény-kutatását. A sorrend alig változott a korábbi hónapokhoz képest. Az élen már negyedik hónapja Sólyom László áll, a második pedig egyfolytában Dávid Ibolya MDF-elnök. Sólyom nemcsak az összes választópolgár legkedveltebb politikusa, de a Fidesz-tábor is magasra értékeli, ő a második legkedveltebb, 64 ponttal, Orbán Viktor után. A listán Orbán Viktor az ötödik 45 ponttal.

A harmadik Szili Katalin házelnök késő ősszel veszített népszerűségéből, de azóta megerősítette helyét az élbolyban. Ő az MSZP-tábor második legkedveltebb politikusa. A szocialisták első számú favoritja továbbra is Gyurcsány Ferenc, aki ugyanakkor a 22-es listán hátulról a harmadik. Csak Kóka János és Horváth Ágnes kevésbé népszerűbb nála.

Az egyes pártok hívei leginkább saját politikusaikkal rokonszenveznek, ám vannak a másik oldalon is olyan szereplők, akiket elfogadnak. A Fidesz szavazói a kormánypárti politikusok közül leginkább Szili Katalint, Göncz Kingát és Gráf Józsefet tolerálják. A szocialisták ugyanakkor nem igazán kedvelik a fideszes politikusokat, rendre 20-25 pontra értékelik őket. Az MSZP-tábor az ellenzékiek közül egyedül Dávid Ibolyát minősíti pozitívan - olvasható a Népszabadságban.