A Fidesz az OVB-hez fordult a kormány kampánya miatt

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottságtól kért állásfoglalást a Fidesz arról, kampányolhat-e a kormány a népszavazás előtt. A beadványt Répássy Róbert frakcióigazgató személyesen adta át. Az OVB szerdán tárgyal róla.
Vágólapra másolva!

A Fidesz az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordult a kormány népszavazási kampánya miatt. A beadványt Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója hétfőn személyesen adta át a testület székhelyén, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban.

A Fidesz a beadványban állásfoglalást kér az OVB-től arról, hogy a kormányra is vonatkozik-e az az 1997-es alkotmánybírósági határozat, amely kimondja: az alkotmányos szerveknek tartózkodniuk kell a népszavazási kampányba való bárminemű beavatkozástól, azaz semlegesnek kell maradniuk.

"Most el fog dőlni, hogy az OVB a választópolgároknak valóban független, csak a törvényeknek alárendelt szervezete, vagy akár egy kormányszóvivő is utasíthatja, milyen döntéseket hozzon" - mondta Répássy Róbert. Szigeti Péter, az OVB elnöke az MTI kérdésére telefonon közölte, hogy a testület szerda délután tárgyalja a beadványt.

A fideszes politikus már szombati sajtótájékoztatóján beszélt a beadványra vonatkozó tervéről - olvasható a Fidesz honlapján. Répássy szombaton felsorolta: szerinte az Egészségügyi Minisztérium 400 milliót költ kampányra és kommunikációra, a Miniszterelnöki Hivatal pedig 3 millió példányban adta ki az Új Magyarország című kampányújság első fejezetét, ez 125 millió forintba került, a második fejezet pedig újabb 150 millióba, s a MeH újabb 800 milliót fordít médiavásárlásra és 300 milliót nyomdai költségekre.