12 módosítót nyújt be a biztosítási törvényhez az MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP képviselőcsoportja hétfőn tartotta évadnyitó ülését, ahol megállapodtak a biztosítási törvényhez benyújtandó módosító indítványokról. A szocialista frakció nem hagyta jóvá annak a két képviselőnek a kérését, akik szerették volna kivonni magukat az egészségbiztosítási törvény zárószavazása alól.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-frakció 12 módosító indítvány benyújtását támogatja az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslathoz - mondta Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa hétfőn Budapesten, a frakció évadnyitó ülése után.

A szocialista képviselőcsoport úgy döntött, hogy a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal összefüggésben nem nyújt be módosító indítványt - közölte a képviselő. Kökény szerint a módosító indítványok megfelelnek a köztársasági elnök elvárásainak, és a törvény eredeti céljával összhangban a garanciális elemeket, a társadalmi kontrollt erősítik.

Az indítványokat nem a képviselők, hanem az egészségügyi bizottság fogja benyújtani. A 12 módosító 60-65 ajánlási pontot tartalmaz. Kökény elmondta: 2009. február 1-jével indulnak el a pénztárak, az eredeti elképzelésekkel szemben nem lesz tagtoborzási időszak, a területi elv érvényesül. Az első pénztárváltási időszakra 2009 tavaszán kerül sor.

A fontosabb javaslatok között említette azokat, amelyek alapján az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a pénztárak felügyelő bizottságaiba egy főt jelölhet az állami helyek "rovására". A biztosítás-felügyeleti tanácsba is delegálhat 2 tagot az OÉT, és így emelkedik a tanács létszáma. A módosítások között szerepel a pénztárak feladatainak felsorolása is. A képviselő azt is mondta: az országos kockázatközösségi alapból finanszírozott nagyértékű ellátások, például transzplantációk körét törvényben szabályozzák.

Az MSZP-frakció nemet mond az egészségbiztosítási törvényt megerősítő fideszes népszavazási kezdeményezésre - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője. Hozzátette: a döntést egyhangúlag hozták meg.

A szocialista frakcióvezető elmondta: Karsai József felmentését kérte a zárószavazás alól, míg Farkas Imre a szavazástól való távolmaradását kérte. A képviselőcsoport nem hagyta jóvá a képviselők kérését.Lendvai közölte: amennyiben a két képviselő a frakció álláspontjával ellentétesen dönt, akkor a képviselőcsoport etikai bizottsága mérlegeli a történteket.