Kóka házat vett, Szili kendőket kapott - vagyonnyilatkozatok

Vágólapra másolva!
Visszafogott jólétben él a legtöbb vezető politikus a pénteken nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatok szerint. Gyurcsány Ferenc állítólag nem veszi fel miniszterelnöki fizetését, de 110 milliót besöpört cégein keresztül. Kóka János SZDSZ-elnök megvette házát, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pedig még mindig szép summát gyűjtött be könyvei után. A leggazdagabb a szocialista Kapolyi László, aki tovább gazdagodott, de még a teljesen nincstelen fideszes Ágh Péter is félre tudott tenni egy kis pénzt.
Vágólapra másolva!

A kómában fekvő szocialista Toller László és a kórházban ápolt Horn Gyula kivételéven minden képviselő leadta vagyonnyilatkozatát az előírt csütörtök éjféli határidőig. A nyilatkozatokat az Országgyűlés Hivatala péntek hajnalban hozta nyilvánosságra a parlament honlapján. A két szocialista képviselőnek a vagyonnyilatkozat hiánya miatt a jövőben nem folyósítják a tiszteletdíját és a költségtérítését.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek továbbra is csak egy 50 négyzetméteres pápai lakása van, ahol édesanyja él. Autója nincs, és saját bevallása szerint 2007. december 31-én (ezt az állapotot kell tükröznie a nyilatkozatnak) bankszámláinak egyenlege nem érte el hat havi képviselői alapdíj összegét, vagyis kevesebb mint 1,2 millió forint megtakarítása volt. Kormányfőként 1,4 milliót keres havonta, de ezt állítólag jótékony célra fordítja. A százszázalékos tulajdonában álló Altus Zrt-ből bruttó 110 millió forint osztalékot vett fel.

Orbán megint a könyvén keresett

Orbán Viktor Fidesz-elnök a képviselői tiszteletdíjon felül pártelnökként havi 723 ezer forintot visz haza, ugyanannyit, mint tavaly. Fizetését bruttó 12 millió forinttal fejelte a könyvei után járó honorárium. Még mindig megvan a 2001-ben vásárolt VW Golf típusú autója, és még mindig egy budapesti XII. kerületi 183 négyzetméteres társasház felének tulajdonosa. Ennek hitelét még mindig törleszti. Orbán továbbra is tulajdonosa a 2006-ban Felcsúton vásárolt telkeknek, amelyeket 50 évig a Felcsút Utánpótlásáért Alapítvány használhat. Feleségével közösen 12 millió forintjuk van takarékban, 1,5 milliójuk készpénzben és 3,4 millió egyéb követelésük is van.

Kóka János, az SZDSZ elnöke tavaly decemberben megvásárolta saját - 51 százalékban birtokolt - cégétől a nagy botrányt kavaró XII. kerületi, 662 négyzetméteres házat, de a vételárból még tartozik 69 millió forinttal. 2006 óta megszabadult két V. kerületi lakástól és egy 200 négyzetméteres, a XI. kerületi háztól. Verőcei nyaralójának 50 százalékos tulajdonjoga azonban még megvan, és van egy garázsa is a XII. kerületben. Kóka óvadéki betétben tart 51 millió forintot, ami után 3,8 millió kamatot követelhet. Értékpapírokban van 50 ezer dollárja, készpénzben hárommillió forintot tart. Az SZDSZ elnöki posztját társadalmi munkában, díjazás nélkül tölti be.

Nem kap pártelnöki fizetést Dávid Ibolya MDF-elnök sem, aki egy 113, egy 150 négyzetméteres II. kerületi lakás és egy zamárdi üdülő résztulajdonosa. 2006-ban még 12 millió forinttal tartozott, de mára ennek jelentős részét visszafizette, már csak hatmillió forint hitelt törleszt.

Vázák, tollak, kendők

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke egy 84 négyzetméteres pécsi lakást és egy 8 négyzetméteres irodát tudhat a magáénak, ezen kívül van még 19 ezer négyzetméternyi szántója Barcson. OTP-részvényben tart 7,6 millió forintot, kötvényben 14,5 milliót, készpénzben 3,2 milliót. A házelnök tavaly, összesen 160 ezer forint értékben kapott különféle ajándékokat: festményeket, könyveket, tollakat, vázákat és kendőket.

Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető tavaly eladta VII. kerületi, 44 négyzetméteres lakását, valószínűleg ebből származik az a 15 millió forint, amit befektetési jegyben tart. Van négymilliónyi készpénze, és tartozik 1,5 millióval. Továbbra is egy Renault Clio tulajdonosa, és az ELTE docenseként havi 291 ezer forintot keres.

Lendvai Ildikó, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője egy V. kerületi, 104 négyzetméteres lakást tudhat a magáénak. Ezen kívül van 1500 dollárja a takarékban, és tavaly karácsonyra körölbelül 50 ezer forint értékben kapott naptárakat, könyveket és ajándéktárgyakat.

A legfiatalabb a legszegényebb

A korábbi évekhez hasonlóan az egyik leggazdagabb képviselő a szocialista Kapolyi László, aki egy XII. kerületi 272 négyzetméteres ingatlant bérel lakás és iroda céljára. 2007-ben tovább növelte jelentős ingatlanvagyonát: több mint 60 hektár szántót és szőlőt vásárolt a már meglévők mellé, Vásárosnamény környékén. Akadémikusként Kapolyi 455 ezer forintot, tudományos tanácsadóként 470 ezer forintot kap a Magyar Tudományos Akadémiától, de felvesz havi 50 ezret a saját - 84 százalékban birtokolt - cége, a System Consulting Zrt. igazgatóságának elnökeként is. Ebből a cégből egyébként 224 millió osztalékot, 346 millió osztalékelőleget kapott, de 108 millió forintot vehetett fel ingatlanértékesítés címén is.

Hasonlóan az előző évhez, 2007-ben is a legfiatalabb képviselő a legszegényebb: a 26 éves fideszes Ágh Péternek semmilyen bevallandó ingó vagy ingatlan vagyona nincs. Parlamenti tiszteletdíja mellett azonban felvehet havi 139 ezer forintot szombathelyi önkormányzati képviselőként is, így tavaly sikerült egymillió forintot félretennie a takarékba, van 1,5 millió készpénze és egyéb jogcímen is követel még másfél milliót.