Beindult brókerek szövik a biztosítási hálót

Vágólapra másolva!
Több háziorvos megerősítette az [origo]-nak, hogy biztosítási brókerek térképezik fel a terepet az elfogadás előtt álló egészségbiztosítási törvényben rejlő üzlet kiaknázására készülve. Beszéltünk olyan orvossal, aki állította, pénzt ajánlott neki egy bróker, ha később az általa képviselt biztosítóhoz viszi betegeit. Egy biztosítás közvetítéssel is foglalkozó cég képviselője szerint a bonyolult szolgáltatások magyarázatánál, értékesítésénel és az ügyfelek felhajtásánál a brókerekre szorulnak majd a magánbiztosítók és a betegek is. Ettől pedig beindult a fantáziájuk.
Vágólapra másolva!

A legtöbb brókernek az egészségügyi reform kapcsán beindult a fantáziája - ismerte el az [origo]-nak egy biztosítások közvetítésével foglalkozó alkusz. A brókerek vagy alkuszok feladata, hogy a biztosító táraságok átláthatatlan és meglehetősen bonyolult szolgáltatásait próbálják eladni az ügyfeleknek. Az egészségügy átalakításával pedig a biztosítási piac újabb területe nyílik meg a számukra.

Bár a megyénként felálló egészségbiztosítási pénztárak még meg sem alakultak, a brókerek mégis megkezdeték a munkát. A nem létező biztosítóknak értelemszerűen nem tudnak tagokat toborozni, abban viszont már most is többen látnak üzletet, hogy előre puhítják az embereket: ha beindul a reform, annak a biztosítónak legyenek a tagjai, amelyet majd ők javasolnak.

Orvosoknál kopogtattak

Somogy megyében, tavaly év végén brókerek kerestek meg több háziorvost azzal a céllal, hogy az orvosok paciensi köréből toborozzanak tagokat. Varga Imre Kaposmérő háziorvosa az [origo]-nak azt mondta: a betegként érkező bróker a vizsgálat után közölte, hogy betegenként ezer forintot fizetne, ha az orvos a reform után abba a pénztárba terelné a beteget, amelyet ő javasol. Varga szerint a férfi egyelőre csak puhatolózott, az ajánlatot azonban a környék többi háziorvosához hasonlóan elhárította. A megkeresést megerősítette két környező település háziorvosa is, ők azonban nem akartak beszélni az esetről.

A háziorvosokat megkereső brókerek azt használják ki, hogy jelenleg nagyobb a mozgásterük, az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvény ugyanis szigorúan szabályozni fogja a toborzást és tiltani fogja az orvosok segítségével történő taggyűjtést. A jelenleg a parlament előtt lévő törvénytervezet szerint a taggyűjtés során nem lehet majd az ügyfelek egészségi állapotára vonatkozó kérdéseket feltenni, tilos lesz például a fiatal, vagyis a kevés kockázatot jelentő ügyfelek kimazsolázása is. Az egészségügyi tárca a tervek szerint tiltaná a piramisjátékhoz hasonló módszerek alkalmazását is, vagyis azt, hogy az újonnan belépett tagokból származó bevételt a belépők felett elhelyezkedő személyek kapják meg.

Hatékonyak

Egyelőre viszont semmi nem akadályozza, hogy a brókerek próbálkozzanak. A Hír Tv korábban arról számolt be, hogy egy pénzügyi tanácsadó cég 10-15 ügynökkel már most készül a biztosítási piac megnyitására. A tévé rejtett kamerás felvétele szerint a cég azt szeretné felmérni, hogy a jövőben hol érdemes toborozni. Az [origo] által megkérdezett alkuszok kivétel nélkül komolytalannak tartották az előzetes toborzást, igaz, azzal ők is pontosan tisztában vannak, hogy az egészségbiztosítási pénztáraknak szükségük lesz rájuk.

A pénztárak - ezekben kisebbségi tulajdonosként megjelenhet a magántőke is - csak akkor kezdhetik el működésüket, ha minimum 500 ezer taggal rendelkeznek. A tagtoborzásnak két módja lehetséges: a közvetlen és a közvetett.

A közvetlen tagtoborzáshoz nyújthatnak segítséget a bárki által megvásárolható adatbázisok. Az Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától üzleti céllal például bárki megvásárolhatja az állampolgárok adatait. Kétféle lista közül is lehet választani: az egyik a jogosítvánnyal rendelkezők adatait, a másik az állampolgárok nevét és lakcímét tartalmazza. Egy állampolgár adata - attól függően, hogy valaki hány darabot és milyen adathordozón akarja megvásárolni - jelenleg 6 és 30 forint között van. Az 500 ezer személy adatához tehát akár 3-3,5 millió forintért hozzájuthat bárki

Hatékonyabb lehet viszont a toborzás, ha pénztár biztosítási brókert, alkuszt alkalmaz. A bróker ugyanis személyesen ismeri ügyfeleit, a pénztári tagok felhajtásában pedig eredményesebb lehet a személyes meggyőzés, mint a levélben történő megkeresés. Az alkuszban - aki az ügyfélnek segít kiválasztani a számára legmegfelelőbb biztosítást - bíznak az ügyfelek, a bróker ugyanis általában az ismerősük, vagy egy ismerős ajánlotta.

Az ügyfélkör a lényeg

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint különösen azok a pénztáralapítók fanyalodhatnak rá az alkuszok segítségére, amelyeknek nincs biztosítói múltjuk, tehát nincs ügyfélkörük. Ellentétben a brókerrel. "Attól függően, hogy mióta van a szakmában és milyen típusú biztosítást árul, egy brókernek több tucat, vagy akár több száz ügyfele is lehet" - mondta az [origo]-nak Nink Beáta, a többek között biztosítás közvetítéssel is foglalkozó UFS Group kommunikációs vezetője.

A brókerek tehát már a biztosítók megalakulásakor is képbe jöhetnek. Egy Borsod megyei ügyfél ugyanis a zalai pénztárral is szerződhet, mivel a zalai biztosítónak a borsodi kórházakkal is szerződnie kell. Több bróker szerint valószínűleg akkor lendülhet be igazán a piac, amikor a lakosság egy év után elkezd biztosítót váltani. A számtalan ajánlatot, csomagot, kedvezményt ugyanis az ügyfelek nem tudják egyedül összehasonlítani, ebben segíthet nekik a bróker. Az UFS szerint viszont lehetetlen előre megjósolni, hogy mi lesz a reform után.