Vágólapra másolva!
Csütörtök éjfélig kell leadniuk az országgyűlési képviselőknek a vagyonnyilatkozatukat. Estig 383 képviselő tett ennek eleget. A kómában fekvő Toller László felesége a Dunántúli Naplónak bejelentette: idén nem írja alá férje vagyonnyilatkozatát, így Toller elesik a juttatásoktól, de mandátuma megmarad. A kormányfő vagyonnyiltakozata szerint Gyurcsány Ferenc nettó jövedelme tavaly 96 millió 410 ezer forint volt.
Vágólapra másolva!

383-an adták le határidőre vagyonnyilatkozatukat, egy képviselői státusz Deák András (KDNP) halála, illetve a közelmúltban eredménytelenül végződött választás miatt betöltetlen, az MSZP-s Horn Gyula és Toller László családja pedig jelezte: nem adnak le vagyonnyilatkozatot. Aki nem adja le vagyonnyilatkozatát, az nem gyakorolhatja képviselői jogait, nem szavazhat, nem jár neki a tiszteletdíj.

Az Országgyűlés honlapján egyelőre nem olvashatók a nyilatkozatok, a parlament sajtóosztályán azt mondták az [origo]-nak: azokat a határidő lejárta után, feltehetően péntek reggel teszik közzé.

Tavaly a másfél éve autóbaleset miatt éber kómában fekvő Toller László pécsi képviselő helyett felesége adta le a vagyonnyilatkozatot, amit a mentelmi bizottság törvényesnek fogadott el, így a képviselő annak ellenére kapott tiszteletdíjat és költségátalányt, hogy nem vett részt a parlamenti munkában.

Idén Toller Tünde nem írja alá férje helyett a vagyonnyilatkozatot. Ezt a Dunántúli Naplónak jelentette be. "Elegem lett ebből a cirkuszból, az igaztalan vádakból, úgy határoztam, idén nem írom alá, és nem adom le a vagyonnyilatkozatát. Ez azzal is jár, hogy elveszítjük a juttatásokat, viszont a mandátuma annak lejártáig megmarad.

Daróczi Dávid kormányszóvivő csütörtökön azt mondta: időben leadta a vagyonnyilatkozatát a kormányfő is. Gyurcsány Ferenc nettó jövedelme eszerint tavaly 96 millió 410 ezer forint volt, ebben benne van a miniszterelnöki fizetés, a parlamenti képviselői díjazás és cégeinek osztaléka is. A kormányszóvivő hozzátette: Gyurcsány miniszterelnöki és képviselői tiszteletdíját idén civil szervezeteknek, illetve alapítványoknak, összesen közel 14 millió forintot.

A január 1-től hatályba lépett törvény alapján idén jóval bővebb körnek kell vagyonnyilatkozatot tenni, mint a korábbi években. Így többek között nyilatkoznia kell a vagyonáról az Állami Számvevőszék elnökének, a Magyar Nemzeti Bank elnökének, alelnökeinek, valamint a legfőbb ügyésznek is.