Nincs következménye a főváros gárda-határozatának

Vágólapra másolva!
Jogi következménye nincsen, csupán politikai állásfoglalást tartalmaz az a fővárosi közgyűlés által elfogadott nyilatkozat, amely nemkívánatos szervezetnek nyilvánította a Magyar Gárdát. A Fidesz fővárosi frakciója nem vett részt a szavazáson, ezt azzal indokolták: nem látták értelmét, hogy ismét véleményt nyilvánítsanak az ügyben.
Vágólapra másolva!

Nemkívánatos szervezetnek nyilvánította a Magyar Gárdát csütörtökön a főpolgármester kezdeményezésére a fővárosi közgyűlés. A főváros egyúttal felkérte az ország összes önkormányzatát, tegyenek meg mindent a szélsőséges megmozdulások, felvonulások elkerülése érdekében és nyilvánítsák nemkívánatosnak a Magyar Gárdát.

Lakos Imre fővárosi SZDSZ-es képviselő az [origo]-nak azt mondta: a határozat egy politikai nyilatkozat, azt fejezi ki, hogy a főváros nem tartja kívánatosnak azt az eszmeiséget, amit a Magyar Gárda képvisel. A politikus szerint a határozatnak semmilyen jogi következménye nincs, annak révén a jövőben sem hiúsíthatják meg a Magyar Gárda területfoglalási kérelmeit. Csupán azt fejezi ki, hogy nem örülnének a szervezet demonstrációinak. Schiffer András, a TASZ jogvédő civil szervezet jogásza szerint is szimbolikus jelentésű politikai gesztusról van szó.

A főpolgármester indítványát a kormánypártok és az MDF szavazta meg. A Fidesz-KDNP jelezte, hogy támogatja a javaslatot, de a szavazáson nem vettek részt. Tarlós István, a Fidesz-KDNP frakció vezetője szerint korábban már kinyilvánították: elítélnek mindenféle szélsőséges megnyilvánulást, de nem tartották szükségesnek, hogy egy határozatban nyilvánítsanak véleményt az ügyben.

Tavaly év végén az egyesületi törvény megsértése miatt kezdeményezte Magyar Gárda megszüntetését a Fővárosi Főügyészség. A Magyar Gárda eddig többek között Tatárszentgyörgyön, Kerepesen és a fővárosi VIII. kerületben tartott demonstrációt.