Véget ért a vasutassztrájk

Vágólapra másolva!
A vasúti dolgozók péntek hajnaltól megkezdett sztrájkja miatt csak minden ötödik vonat közlekedett hajnal 3 óra és 11 óra között. A munkabeszüntetést kezdeményező VDSZSZ azonban délben felfüggesztette a sztrájkot. A MÁV ígérete szerint szombat reggelre ismét zavartalan lesz a vasúti forgalom.
Vágólapra másolva!

Pénteken hajnali három órától megkezdi a sztrájkot a MÁV Zrt.-nél, a MÁV Start Zrt.-nél és a MÁV Gépészeti Zrt.-nél a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) - jelentette be Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. A szakszervezet határozatlan idejű sztrájkot hirdetett, a MÁV Cargo Zrt. munkavállalói szolidaritási sztrájkkal csatlakoznak.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke elmondta, hogy nem sikerült megállapodniuk a MÁV Zrt. és a MÁV Start Zrt. vezetésével a még elégséges szolgáltatásokról, így szerintük február 1-jétől bárhol káosz alakulhat ki a vasúti közlekedésben. A szakszervezet vonalanként 2-2 vonatpár közlekedéséhez járul hozzá a sztrájk ideje alatt. A tárgyalások csütörtökön délután négy órakor folytatódnak az elégséges szolgáltatásról.

A VDSZSZ a három érintett társaság munkavállalói részére fejenként nettó 250 ezer forint kifizetését követeli a MÁV Cargo Zrt. privatizációs bevételéből. Ezen felül a 2008. január 1-jén kiszervezett MÁV Gépészeti Zrt. és a 2007. július 1-jén kiszervezett MÁV Start Zrt. munkavállalói részére 10 százalékos alapbér-fejlesztést is követelnek, a személyszállítási cég esetében július elsejéig visszamenőlegesen.

Gaskó István hozzátette, hogy az alapbér-fejlesztési követelésük a 2008. évi bérfejlesztésen felül értendő. A VDSZSZ a többségben mozdonyvezetőket tömörítő MÁV Trakció Zrt.-nél is munkaügyi vitát kezdeményezett a követelés elérése érdekében. Gaskó szerint a kiszervezés miatt a MÁV leányvállalatainál dolgozókat 25-30 százalékos keresetveszteség éri, a sztrájkkövetelések ezt a veszteséget kompenzálnák.

A Liga elnöke azt mondta, a sztrájk megkezdésekor mintegy 2600 dolgozó (40 százalékuk tagja a VDSZSZ-nek) teljesít szolgálatot a vasúttársaságoknál. Reményét fejezte ki, hogy minél többen csatlakoznak a munkabeszüntetéshez. Gaksó szerint a sztrájkkövetelések nem túlzóak. A MÁV Start Zrt. és a szakszervezet között már létrejött az egyezség a követelések teljesítéséről, amikor a menedzsment az utolsó pillanatban visszavonta ajánlatát.

A MÁV-START Zrt. közleménye szerint, ha a sztrájk okozta várható késés miatt az utas még az indulás előtt lemond az utazásról, a fizetett menetdíjat, IC/IP pótjegy árát a kezelési költség levonása nélkül visszatérítik. Kifizeti a cég a sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott jegyek árát is.