Medián: Fogynak a kormánybuktatást várók

Vágólapra másolva!
Megfordult a közvélekedés a népszavazás tétjével kapcsolatban, a többség már úgy gondolja: nem kell a kormánynak lemondania, ha elveszíti a referendumot - derül ki a Medián januári kutatásából. A népszavazás mindhárom kérdésében továbbra is túlnyomó többségben vannak az igenek, de valamivel nőtt a nem felé hajlók aránya.
Vágólapra másolva!

A Medián januárban három reprezentatív felmérést végzett a népszavazásról 3600 ember megkérdezésével. Az igenre, vagyis a díjak eltörlésére szavazók aránya nem változott január első és harmadik hete között, mindhárom kérdésben kétharmados fölényben vannak az igenek. A felsőoktatási tandíj és a vizitdíj kérdésében viszont számottevően nőtt a nemek aránya. Csökkent viszont azok aránya, akik nem akarnak szavazni.

A Medián szerint a népszavazáson az lehet kérdéses, hogy meglesz-e a három kérdésben az érvényességhez szükséges bő kétmillió igen szavazat. Az igenek körében magasabb azok aránya - 60 százalék - akik biztosan részt vesznek a szavazáson. Az utóbbi két hétben viszont nőtt a nemet választók részvételi kedve is.

A tandíj esetében 32-ről 37, a vizitdíjnál 41-ről 44, a kórházi napidíjnál 37-ről 46 százalékra nőtt a biztos szavazók aránya. A megkérdezettek 40 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmegy és igennel fog szavazni mindhárom kérdésben, míg 5-6 százalék a nem mellé ikszelne.

Jelentősen változott az emberek véleménye arról, hogy mi a refendum igazi tétje - állítja a Medián. Január elején még azok voltak többen, akik szerint egy sikeres népszavazás után a kormánynak le kellene mondania, most viszont már az ellenkezőjét gondolja a többség. A Medián szerint ez megkönnyítheti azoknak a dolgát, akik nem szeretnének kormányváltást, de igennel szavaznának, viszont csökkentheti az ellenzéki szavazók lelkesedését a népszavazás iránt.