Haladékot kérnek a kórházak a várólistákra

Vágólapra másolva!
Szakmai szervezetek szerint lehetetlen határidőre, azaz február elsejéig elkészíteni a kórházi várólistákat, ezért levélben kértek haladékot az egészségügyi minisztériumtól - írta a Népszabadság. Az intézményekhez csak két nappal ezelőtt jutott el a várólisták közzétételét előíró új rendelet.
Vágólapra másolva!

A várólistákra vonatkozó rendelet átmeneti felfüggesztését kérték levélben a kórházak az egészségügyi minisztertől - olvasható a Népszabadság csütörtöki számában. A levelet a Magyar Kórház Szövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete és a Medicina 2000 Szakorvosi Szövetség küldte.

Az új jogszabály két napja jutott el az intézményekhez. Eszerint a kórházaknak nyilvántartást kéne vezetniük a várólistákról hat területen, a szemészeten, az ortopédián, a sebészeten, a kardiológián, az urológián és a nőgyógyászaton. A honlapokon február elsejétől kellene feltüntetni a várólistákat, ha ez nem készül el, büntetésre számíthatnak a kórházak.

Varga Ferenc, a Magyar Kórház Szövetség elnöke a Népszabadságnak azt mondta: ennyi idő alatt képtelenség összegyűjteni, rendszerezni a betegeket, megterveztetni és létrehozni a szükséges internetes felületet. A kórházak vezetői úgy tartják: felesleges adminisztrációra kényszerítik őket. A napilap úgy tudja, csütörtökön a szaktárca egyeztetésre hívta az időt kérő szakmai szervezeteket, az OEP, valamint az Egészségbiztosítási Felügyelet képviselőit.

A kórházak a széfek ügyében is haladékot kértek. Ezeket február közepéig kellett volna fölszerelni, de egyelőre elegendő lesz az is, ha a kórház felmutatja a széfek megrendelését igazoló szerződést.