Védik a misebort fogyasztó papok jogsiját

Vágólapra másolva!
Azt szeretné a katolikus egyház vezetése, hogy a rendőrök ne alkalmazzák a zéró toleranciát a misén alkoholt fogyasztó papokra. A püspöki konferencia úgy képzeli, hogy igazolványt adnak majd papjaiknak, ami bizonyíthatja, hogy munkájuk miatt ittak bort.
Vágólapra másolva!

Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára levélben fordult Takács Albert rendészeti miniszterhez, hogy a misebor fogyasztását a papok esetében a rendőrök ne büntessék a közúti ellenőrzéseknél - közölte Szerdahelyi Csongor, az MKPK sajtóiroda-vezetője.

A misebor fogyasztásának büntetése a katolikus egyházat súlyos helyzetbe hozhatja - áll a levélben - ugyanis a január 20-án életbe lépett úgynevezett "zéró tolerancia" rendelet értelmében a legkisebb alkoholszint kimutatása is a jogosítvány azonnali bevonásával jár. A katolikus papok azonban minden nap miséznek, amelyhez szervesen hozzátartozik a bor fogyasztása, amely Jézus vérét jelképezi - közölte Szerdahelyi..

Német László ezért levelében kérte Takács Alberttől a szankcióktól való eltekintést, mert többek között a paphiány miatt számos plébános egymás után több településen misézik, amely szertartásonként 0,5-1 deci bor fogyasztását jelenti. A plébánosok kötelességének teljesítéséhez pedig, amely kiegészül a beteglátogatással, a temetéssel, a hittanóra tartásával a szórványfalvakban, nélkülözhetetlen a gépkocsi igénybe vétele - fogalmazott..

Német azt írta: "meggyőződésünk, hogy erre az esetre a korábbi gyakorlatnak megfelelően továbbra sem vonatkoztatható a zéró tolerancia elve." Szerdahelyi ennek kapcsán utalt arra, hogy az Állami Egyházügyi Hivatal és a Magyar Katolikus Egyház között 1974-ben született egy megállapodás, amely legálissá tette a papoknak "a misézéshez elengedhetetlenül szükséges alkohol" fogyasztását.

A katolikus egyház elképzelései szerint a püspökök igazolványt adnak majd az egyházmegyéjükben tevékenykedő papoknak, amivel bizonyíthatják, hogy munkaköri kötelességükből fakadóan fogyasztottak alkoholt.