Két nap alatt 44 jogsi bánta a zérótoleranciát

Vágólapra másolva!
Két nap alatt 44 autós jogosítványát vették el a rendőrök ittas vezetőktől. A vasárnap életbe lépett zérótolerancia-rendelet értelmében nincs enyhén spicces vagy nagyon részeg sofőr, ha zöld lesz a szonda, mindenképpen elveszik a jogosítványt. Kivétel csak egy van: a 0,1 milligrammos hibahatár alatt még nem kell eljárástól tartani.
Vágólapra másolva!

44 ittas vezető jogosítványát vette el a helyszínen a rendőrség azóta, hogy vasárnap életbe lépett az a jogszabály-módosítás, amelynek értelmében az alkoholszonda elszíneződésekor a jogosítványt a helyszínen be kell vonni az ittas vezetőtől - közölte kedden Samu Attila az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója.

A rendőrnek vasárnaptól nincs lehetősége a mérlegelésre, ha a szonda alkoholt mutat ki, a jogosítványt el kell venni. A rendelet értelmében a szabálysértés elkövetésének nem feltétele, hogy a sofőr alkoholos befolyásoltság alatt álljon (tehát spicces vagy részeg legyen), elegendő, ha bizonyítható, hogy alkohol van a szervezetében. Az ellenőrzéseken vasárnap 26, hétfőn pedig 18 ittas vezető akadt fenn.

Komáromi Endre, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője közölte: a jövőben olyan légalkoholmérő készülékeket akar beszerezni a rendőrség, amelyek csak aktív üzemmódban működnek. Ez azt jelenti, hogy a berendezés rögzíti a méréseket, így a járőrnek el kell számolnia a pozitív mérésekkel, vagyis nem lesz lehetőség a rendőr esetleges megvesztegetésére.

Mikor ugrik a jogsi?

A rendőrség jelenleg Spiratest nevű hagyományos szondát és Lion Alcometer típusú elektromos alkoholmérő berendezést használ a közúti ellenőrzéseken. Amennyiben a szonda enyhén zöldre színeződik, vagy a műszer literenként 0,5 milligramm alkoholt mutat, a sofőrt nyilatkoztatni kell arról, ivott-e szeszes italt. Ha az autós beismeri, hogy ivott, akkor szabálysértési eljárás indul ellene, aminek keretében a helyszínen elveszik a jogosítványát.

Tényleg elég egy konyakosmeggy ?

Ha nem ismeri el, a szonda jelentős mértékben elszíneződik, vagy az elektromos szonda 0,5 milligrammot meghaladó értéket mutat, az autóst elő kell állítani, hogy hitelesített műszerrel is megmérjék alkoholszintjét. Ha ezt a sofőr megtagadja, vagy olyan részeg, hogy képtelen szondát fújni, vérvételre kell vinni. Amennyiben a hitelesített eszköz is 0,5 fölötti értéket mutat, büntetőeljárás indul.

Az autós csak abban az esetben úszhatja meg a jogosítvány elvételét, ha az elektromos alkoholmérő 0,1 milligaramm alatti értéket mutat. Az igazságügyi orvosszakértői gyakorlat alapján ugyanis az ilyen eredmény nem bizonyítja, hogy valaki alkoholt fogyasztott. Ezért, ha az alkoholfogyasztásra egyéb adat (például tanúvallomás) nem utal, nem indul eljárás, és a jogosítvány is megmarad.

A helyszínen elvett jogosítványt a rendőrség elküldi a tulajdonos lakhelye szerint illetékes közlekedésigazgatási hatóságnak (polgármesteri hivatalnak). A vezetői engedélyt csak a jegyző adhatja vissza, méltányosságot vagy egyedi elbírálást az intézkedő rendőr nem alkalmazhat.