Elsírta magát az egyik olaszliszkai vádlott

Vágólapra másolva!
Elsírta magát az olaszliszkai lincselés másodrendű vádlottja, miközben kihallgatták. Nyolc ember, köztük egy nő és két fiatalkorú férfi ül hétfőn a vádlottak padjára az olaszliszkai gyilkosság miatt. A vád szerint agyonvertek egy tanárt, mert autójával elsodort egy kislányt, aki hámsérülést szenvedett. Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt felelhetnek, amiért  akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.
Vágólapra másolva!

2006. október 15-én 16 óra körül egy tiszavasvári tanár, a 44 éves Szögi Lajos Szerencs irányából Olaszliszka felé haladt gépkocsijával. A faluba érve a Kossuth utcában elsodorta az úton játszó roma kislányt, a 11 éves Kittit, aki emiatt az út melletti vízelvezető árokba esett.

A férfi megállt, kiszállt, úgy ítélte meg, hogy a kislánynak - aki hámsérülést szenvedett - nem történt semmi baja, ezért visszaszállt az autójába. Elhajtani azonban már nem tudott, mert a gyermek felnőtt bátyja a kocsihoz rohant, felugrott a motorháztetőre, majd betörte a szélvédőt. A tanár megpróbált elindulni az autóval, de addigra odaért a kislány apja, fiatalkorú bátyja és még három férfi rokon. Kirángatták az autóból, az elsodort kislány anyja pedig távolabbról kiabálta, hogy "öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek."

A hét férfi ütlegelni kezdte a tanárt. Amikor a földre került, valamennyien rugdosták a fején és a testén. A legtöbb ütést és rúgást a kislány felnőtt bátyja adta le, egy másik támadó a földön fekvő embert nekifutásból rúgta fejbe. A kislány apja még a házba is befutott, ahonnan egy baltával tért vissza. Időközben a környéken lakók összegyűltek a helyszínen, de csak egyvalaki próbálta megakadályozni a bántalmazást.

A történtek után a kocsiból kiszállt a tiszavasvári tanár nagyobbik gyermeke és odament az akkor még élő apjához. Kérte a körülötte állókat, hogy hívjanak mentőt, de segítséget senkitől nem kapott. Ekkor húgával Vámosújfalu irányába kezdett futni, ahol egy gépkocsivezető felvette őket, és ő hívott mentőt a helyszínre. A rendőrség és a mentők hamar a helyszínre értek, de a férfi életét már nem tudták megmenteni.

A tanár a fejét ért rendkívül sok - mintegy 40-50 - ütés és rúgás miatt halt meg. "A feji és nyaktájéki sérülések elhelyezkedése, többszörössége és jellege, az elszenvedésük az élet kioltásával járó átlagos fájdalomérzetet és lelki gyötrelmet jelentősen meghaladta" - áll a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádiratában.

Az esetet követően több fenyegetés érte a helyi romákat, akik közül az első napokban sokan - tartva a bosszútól - elmenekültek.

Bűnösnek érzi magát

A vádirat ismertetése után az elsőrendű vádlott, aki az elsodort kislány bátyja, a bíróság előtt úgy nyilatkozott, hogy bűnösnek érzi magát. Bár, elmondása szerint nem emlékszik pontosan a részletekre, a történteket megbánta. Tagadta azonban azt, hogy megfenyegette volna a tanár gyermekeit.

A másodrendű vádlott, az elsodort kislány édesapja, azt mondta, ő nem volt jelen a bántalmazáskor. Az apa védője egyébként a tárgyalás elnapolását indítványozta azzal, hogy a büntetőeljárás során az ügyben korábban eljáró két nyomozási bíró és ügyész ellen is eljárás indult.

Czibrik Attila tanácsvezető bíró a másodrendű kérését elutasította, azzal, hogy a polgári per jogerősen befejeződött, a büntetőeljárás pedig megszűnt, hiszen a köztársasági elnök és a Legfelsőbb Bíróság elnöke megtagadta a két bíró mentelmi jogának felfüggesztését. A másodrendű vádlott elsírta magát kihallgatása közben. A harmadrendű vádlott, aki szintén egy rokon, azt mondta, részben bűnösnek érzi magát, de a bántalmazásban nem vett részt.

A tárgyalás hétfőn délután a negyed- és az ötödrendű vádlottak kihallgatásával folytatódott. A negyedrendű vádlott úgy nyilatkozott, hogy nem vett részt a bántalmazásban. Az ötödrendű vádlott, aki az elsodort kislány édesanyja, szintén azt mondta, nem volt ott, amikor agyonverték a tanárt. A hatod-, a heted- és a nyolcadrendű vádlottakat szerdán hallgatja meg a bíróság, a tárgyalás további időpontjai pedig várhatóan február végén, illetve március elején lesznek.

Korábbi esettel mentegetőztek

Az [origo]-nak korábban a helyi roma kisebbségi önkormányzat elnöke, Fercsák László azt mondta, hogy biztosan egy korábbi eset miatt szabadulhattak el az indulatok. "Hét évvel ezelőtt ugyanebben a családban már elgázoltak egy 7 éves kislányt, aki azonnal szörnyethalt, a sofőr pedig alig pár éves börtönbüntetést kapott" - idézte fel a történteket. Szerinte emiatt történhetett, hogy a családtagok elvesztették a fejüket. A szemtanúk szerint ráadásul az odarohanó férfiak azt hitték, hogy még a kocsi alatt van a gyerek. Fercsák csak akkor ért a helyszínre, mikor a tanár már nem élt, de úgy látta, mindenki megdöbbent a történteken.

Az ügy egyik vádlottja a kisebbségi önkormányzat képviselője, akiről Fercsák szerint soha nem gondolták volna, hogy ilyesmire képes, a fiatalember rendezett életet élt, és büntetlen előéletű.

A vádlottak közül a balesetben érintett kislány felnőtt bátyja beismerte, a többi hét vádlott tagadta tettét. A vádirat a bizonyítékok között nagyszámú tanúvallomást, ujjnyom szakértői, orvos szakértői, hangtechnikai véleményt, felismerésre bemutatásról készült jegyzőkönyveket és titkos adatszerzés begyűjtött információkat hoz fel bizonyítékként. Valamennyi vádlott előzetes letartóztatásban várta a bírósági tárgyalást.