Alig hatott az MSZP-re Sólyom kritikája

Vágólapra másolva!
Érdemben továbbra sem akar változtatni az egészségbiztosítási reformról szóló törvény tervezetén az MSZP. A köztársasági elnök - aki decemberben visszadobta a törvényt - kifogásainak egy részét azonban figyelembe vennék. A törvény módosításáról a jövő héten dönt az MSZP. Közben megkezdődött a több-biztosítós rendszerről szóló népszavazás kiírásához szükséges aláírások gyűjtése.
Vágólapra másolva!

Az MSZP továbbra sem akarja alapvetően megváltoztatni azt az egészségbiztosítási reformról szóló törvénytervezetet, amelyet a köztársasági elnök december végén megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek. Erről Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke beszélt az MTI-nek.

Olyan indítványokkal nem foglalkozunk, amelyek alapvetően változtatnák meg a törvényt - mondta a politikus, miután a párt szakpolitikusai reggel megbeszélést tartottak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél. Kökény Mihály hozzátette: a megbeszélésen a köztársasági elnök kifogásairól volt szó és arról, milyen módosító indítványokkal foglalkozzanak. Hozzátette: olyan indítványokról gondolkoznak, amelyek biztosítják az államfő által igényelt garanciákat.

Sólyom László szerint a december 17-én elfogadott törvény lehetővé tenné, hogy a biztosítók válogassanak az ügyfelek között, hiányzik ugyanis a garancia arra, hogy ezt nem fogják megtenni. Nem azzal van probléma - hangsúlyozta Sólyom -, hogy verseny lesz az egészségügyben, az új szabályozás azonban éppen a - szerinte hasznos - árversenyt zárja ki. Azt is kifogásolta, hogy az állam éppen ellenőrző és szervező feladatát ruházza át a pénztárakra.

Kökény szerint olyan módosításokon gondolkodnak, amelyek pontosítanák a megyénként megalakuló egészségbiztosítási pénztárak feladatait. A találkozón nem volt szó Tóth Károlynak a vizitdíj eltörlésével kapcsolatos javaslatáról. A bizottsági elnök közölte: nem gondolja, hogy a javaslat támogatást kaphat. Hozzátette: a módosító javaslatokat a jövő heti, január 15-i frakcióülésen vitatják meg. A törvény megismételt záróvitáját és zárószavazását február 11-én folytatja le az Országgyűlés.

Aláírásgyűjtés kezdődött

Megkezdődött szerdán az aláírásgyűjtés arról, hogy népszavazás döntsön abban a kérdésben, hogy az emberek akarják-e, hogy üzleti érdekeltségű biztosítók vegyenek részt az egészségbiztosítási rendszerben. Gaskó István, a kezdeményezést felkaroló Liga Szakszervezetek elnöke sajtótájékoztatón elmondta: azt szeretnék, ha a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás már február 11-ére összegyűlne, vagyis addigra, amikor az Országgyűlés újra szavaz az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényről. Kökény Mihály MSZP-s politikus ezzel kapcsolatban azt mondta: a törvény nem hoz létre több-biztosítós rendszert.