A havazás sem tisztította meg a városi levegőt

Vágólapra másolva!
Az új év első napján lehullott jelentős hómennyiség ellenére továbbra is magas a szállópor-koncentráció Budapesten és az ország számos nagyvárosában. Szmogveszélytől egyelőre nem kell tartani, de a porra érzékenyeknek nem árt vigyázni. A levegőt egy erősebb szél tisztíthatná ki, erre azonban egyelőre nem számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőknek okoz gondot a magas szállópor-koncentráció, ami már hosszabb ideje jellemző mind Budapesten, mind az ország több nagyvárosában - mondta az [origo]-nak Vaskövi Éva, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet levegőhigiénés osztályának vezetője. Bár a keddi erős havazás valamelyest javított a helyzeten, éjjel ismét megnőtt a porkoncentráció - tette hozzá a szakember.

Vaskövi megjegyezte: szó sincs szmoghelyzetről, csupán a porra érzékenyeknek javasolják, hogy ilyen időben "ne futkározzanak vagy biciklizzenek a levegőn". Az erős porkoncentráció köhögést, enyhe légzési nehézségeket okozhat. Az idősek, légzőszervi betegségben szenvedők panaszai súlyosbodhatnak. Az ÁNTSZ honlapján szereplő értékelés szerint ugyanakkor az egészségeseknek sem tanácsos hosszú ideig taró, megerőltető fizikai munkát végezni a szabadban vagy sportolni.

A szennyezett levegőt egy alapos szél tisztíthatná ki, erre azonban a következő napokban nem számíthatunk. A szakember szerint a téli hónapokra jellemző, hogy megnövekszik a porkoncentráció.

Budapesten a nagytétényi mérőállomás körzetében a legrosszabb a helyzet, de erős a szennyezettség Csepelen, a Kosztolányi Dezső tér, az Erzsébet tér, a Széna tér, a Gilice tér, a Gergely utca, a Körakás park és a Honvéd telep környékén is. A Teleki téri mérőállomás szerint ott kiváló a helyzet, Pesthidegkúton pedig jó.

Erősen szennyezett a levegő a por miatt többek között Székesfehérváron, Miskolcon és Debrecenben. Megfelelőek az értékek például Sopronban, Győrben, Szegeden és Dunaújvárosban.