Óriási hó zúdult ránk

Vágólapra másolva!
Hatalmas hó borította be az országot az új év első napján, ráadásul megállás nélkül havazik. A vonatok késésekkel, de járnak, az utak havasak, bár nagyobb fennakadásról nem érkezett egyelőre hír, ezárt település nincs az országban. A fővárosban több mint 12 centiméter hó esett, 350 hómunkás tisztította az utcákat.
Vágólapra másolva!

Az órák óta tartó havazás ellenére országszerte mindenütt járhatóak az utak - közölte az Útinform munkatársa. Dél-Dunántúlon, a középső országrészben és Dél-Alföldön 15-20 centis hó esett, Csongrádban, Békésben megközelíti a 30 centit is. Az autópályákat folyamatosan járják a munkagépek, ekézik a havat. Az utak havasak, latyakosak, hókásásásak, sónedvesek, de járhatóak, köszönhetően annak is, hogy sehol nincs hófúvás, nagyon kicsi a forgalom és este 10-ig kamiontilalom van.

Budapest a közlekedésében az órák óta tartó havazás ellenére nincs nagyobb fennakadás, igaz, egyelőre sok autó sem jár. A buszok közlekednek, a közterület-fenntartó folyamatosan szórja az utakat. A fő- és tömegközlekedési útvonalak latyakosak, hókásásak, a mellékutak havasak, síkosak, de mindenütt járhatóak - mondta Pongrácz Dániel, a Fővinform munkatársa.

Budapesten hajnali egykor kezdődött az intenzív havazás, a várost délre 12 centis hólepel borította. A közterület-fenntartó éjszaka 33 géppel kezdett hozzá a fő- és tömegközlekedési útvonalak, hidak, felüljárók, és az egészségügyi intézményekhez, élelmiszer elosztókhoz vezető mellékútvonalak síkosságmentesítéséhez. Délutánra már 60 gép és 350 hómunkás tisztíotta a havat.

Reggel hat órakor 150 utcaseprő kezdett hozzá a három kiemelt szilveszteri rendezvény helyszínének - az Oktogonnak, a Nyugati térnek, a Vörösmarty térnek -, valamint az oda vezető útvonalaknak a takarítását és 300 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze.

A havazás miatt kisebb késésekkel, de többnyire menetrend szerint járnak a vonatok; a budapesti elővárosi járatok közül a monori és sülysápi szerelvények átmenetileg leálltak. A Budapest-Szeged és a Budapest-Békéscsaba vonalakon 20-30, illetve a Budapest-Hatvan-Somoskőújfalú és a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza viszonylatban a reggeli helyzethez hasonlóan továbbra is 10-15 perces késéssel kell számolni. A Dunántúlon csak apróbb késések fordulhatnak elő, többnyire menetrend szerint szállítják az utasokat.

A katasztrófavédelem szóvivője, Dobson Tibor szerint az országban elzárt település nincs, az utak az elmúlt fél napban az ország déli és középső részén leesett 20-30 centis hó ellenére mindenütt járhatóak. Az új év első napján kicsi volt a forgalom az utakon, a tűzoltóknak reggel óta 50-60 helyszínre kellett kimenniük, többnyire keresztbefordult, árokba csúszott, elakadt járművekhez, vagy kidőlt fákhoz.