Vádat emelt az ügyészség Zuschlagék ellen

Vágólapra másolva!
Az ügyészség kedden benyújtotta a Zuschlag János csalási ügyében készült vádiratot a bíróságra. Az MSZP-s politikus menet közben visszafizette a kár nagy részét, és kérte szabadlábra helyezését, az ügyészség azonban a bíróságtól épp az őrizet fenntartását kérte.
Vágólapra másolva!

Kedden, a határidő lejárta előtt benyújtotta az ügyészség a Zuschlag-ügy vádiratát a Bács-Kiskun Megyei Bírósághoz - írja a Magyar Nemzet. Szabó Ferenc főügyész-helyettes az MTI-nek elmondta, hogy vádat emeltek Zuschlag János és 15 társa ellen. Az egykori MSZP-s parlamenti képviselőt különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják, mint felbujtót - tette hozzá.

Az ügyészség szerint Zuschlag János MSZP-s politikus és társai olyan szervezeteket - egyesületeket és egy alapítványt - hoztak létre, amelyek célja egyedül az volt, hogy pályázatokon közpénzt szerezzenek, majd a gyanú szerint ezekről fiktív számlákkal számoltak el. Az ügyészség szerint mindezt bűnszervezetben tették, az irányítást pedig Zuschlag végezte.

A Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes, Szabó Ferenc a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a vádhatóság szerint okozott 72 millió forintos kárból 60 millió megtérül. Ebből 50 millió forintot Zuschlag fizetett be ügyvédje útján a lap szerint.

A fizetéssel egyidejűleg a védő kérte az ügyészségtől, hogy helyezzék szabadlábra a volt szocialista parlamenti képviselőt. Szabó Ferenc ezzel kapcsolatban közölte: az ügyészség nem szüntette meg a kényszerintézkedéseket - a vádlottak vagyonának zár alá helyezését, valamint két vádlott esetében az előzetes letartóztatást és egy vádlott esetében a házi őrizetet -, hanem azt indítványozta, hogy a bíróság tartsa fenn azokat.

Az ügyészség 2005-ben kezdett nyomozást a gyanús pályázati pénzfelhasználás ügyében. Az eljárás során meghallgatták az egykori ifjúsági minisztérium több korábbi vezetőjét, köztük Jánosi Györgyöt, Gyurcsány Ferencet és Deutsch-Für Tamást, valamint az MSZP több ifjúsági politikusát.