MSZP-s törvény mondja ki a reformellenességet

Vágólapra másolva!
Társadalmi és szakmai megítélése nem egységes - ezzel indokolja a kormány, miért vonja vissza azt az egészségbiztosítási reformtörvényt, amelyet korábban kétszer is megszavazott. A visszavonásról szóló javaslatot pénteken nyújtotta be a kormány, és várhatón még tavasszal megszavazza a parlament.
Vágólapra másolva!

Pénteken nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek az egészségbiztosítási reformtörvény visszavonásáról szóló javaslatot. A mindössze ötoldalas tervezet tavasszal hatálytalanítaná azt a 112 oldalas törvényt, ami lehetővé tette, hogy a megyénként megalakuló egészségbiztosítási pénztárakban kisebbségi tulajdonosként megjelenjen a magántőke.

A javaslat szerint a 22 megyei pénztár - amelyek megalakultak ugyan, de működésüket még nem kezdték meg - kényszer-végelszámolással szűnne meg. A tervezetet jegyző Székely Tamás egészségügyi miniszter indoklásában azt írja: "a törvényben leírt egészségbiztosítási modell olyan megoldásokat is tartalmaz, olyan eszközöket is szabályoz, amelyek politikai, társadalmi és szakmai megítélése, illetve fogadtatása messze nem egységes".

Az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvény tervezetét hosszas koalíciós egyeztetés után fogadta el a kormány, majd a parlamentben az MSZP és az SZDSZ kétszer is megszavazta. A dupla szavazásra azért volt szükség, mert az államfő az első döntés után vissszaküldte a törvényt a parlamentnek. A részleges privatizáció lehetősége miatt az ellenzék és számos civil szervezet bírálta a törvényt.

Miután a március 9-i népszavazáson résztvevők túlnyomó többsége elutasította az egészségügyi reform egyéb elemeit - vizitdíj, kórházi napidíj -, az MSZP felvetette a már elfogadott pénztártörvény módosítását. Ezt az SZDSZ nem volt hajlandó elfogadni, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy áprilistól felbontották a koalíciót.

Az egészségügyi miniszter az új törvénytervezetet őszre szeretné elkészíteni, az erről szóló koncepciót várhatóan a héten terjesztik a kormány elé.