Gazdátlanul hagyták a vegyszereket az OPNI-ban

Vágólapra másolva!
Gazdátlanul áll a robbanásveszélyes anyagok és veszélyes vegyszerek tárolója a bezárás előtt álló OPNI-ban. Az intézet múzeumát engedély nélkül pakolták össze, a mosatás miatt pedig pereskedni kell - írta a Világgazdaság. A katasztrófavédők szerdán körülnéztek, szerintük nem fenyegeti veszély a lakosságot.
Vágólapra másolva!

Problémák vannak a bezárás előtt álló Országos Pszichológiai és Neurológiai Intézetben (OPNI): senki nem felügyeli a vegyszerek, robbanásveszélyes anyagok tárolóját - erősítette meg Kárpáti Zsuzsanna, az OPNI megszüntetésével megbízott szervezet, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója.

Az egykori ápoltak által készített műalkotásokból kiállítás is működött az OPNI-ban, de a múzeum anyagai váratlanul csomagokba kerültek - írja a Világgazdaság.

A robbanó- és vegyszereket viszont nem pakolták össze: az OPNI miniszteri biztosa ugyanis megszüntette a szerződést azzal a céggel, amely az elszállításukat végezte volna. A tárolóépület fala megrepedt és beázik, pedig az ott olyan kémiai anyagok is maradtak, amelyek környezeti ártalmakat okozhatnak összekeveredve, és veszélyesek az egészségre - írja a Világgazdaság.

Forrás: MTI

A lap szerint emellett tornyosulnak a szennyes lepedők is az OPNI-ban, mert mindeddig nem sikerült megegyezni a tisztítást eddig végző vállalattal. A cég 148 millió forintot követel már elvégzett munkájáért, és követelésének jogosságát három ügyvédi iroda is megerősítette.

A katasztrófavédők megnézték

A Fővárosi Polgári Védelmi Parancsnokság vegyi felderítő csoportja nem talált a veszélyes hulladék szivárgására, párolgására utaló jelet az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor.

A katasztrófavédők szerdán délelőtt lakossági bejelentésre vizsgálódtak az OPNI-ban. Az területen egy lezárt, 10x3 méteres palatetős raktárt találtak a vegyi felderítők. Az intézmény személyzete kinyitotta a raktárt, az épületben pedig különböző oldószereket, laboratóriumi vegyszereket tároló edényeket találtak. Dobson szerint valamennyi tárolóedény zárt volt, szivárgásra, folyásra, párolgásra utaló jeleket nem tapasztaltak a vegyszeres mérés során. Vagyis a lakosságot nem fenyegeti veszély. A komplexum kezelője intézkedik a veszélyes hulladék elszállításáról és szakszerű megsemmisítéséről - tette hozzá a szóvivő.