Újabb gyanúsított van a Zuschlag-ügyben

Vágólapra másolva!
Befejezte a nyomozást Zuschlag-ügyben az ügyészség, miután egy újabb gyanúsítottat hallgattak ki pénteken. Ő az ügy 16-ik gyanúsítottja. Szabó Ferenc ügyészségi szóvivő szerint nem rajtuk múlik, hogy mikor ér véget az ügy.
Vágólapra másolva!

A Zuschlag János és társai ellen folyó bűnügyben pénteken újabb gyanúsítottat hallgatott ki az ügyészség. A 16-ik gyanúsított kihallgatásával az ügyészség a nyomozást befejezte, az iratismertetések vannak hátra - közölte Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes. A szóvivő elmondta, hogy ezen a héten a két újabb gyanúsított kihallgatása nem eredményezi az ügy elhúzódását.

Szabó közölte, sem az újabb gyanúsított sem Zuschlag vallomásának részleteiről "nem adhat tájékoztatást", tehát sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, amit az előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag Jánost védő ügyvéd, Kovács M Gábor a sajtónak elmondott.

Nem az ügyészségen múlik, hogy a határidőig az iratismertetések befejeződnek-e, mert lehetnek további indítványok és bizonyítás kiegészítési javaslatok - tette hozzá a főügyész-helyettes.

A Szegedi Városi Bíróság tavaly szeptember 21-én rendelte el Zuschlag előzetes letartóztatását. Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét - társaival együtt - a megyei főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja, társadalmi szervezetek költségvetési támogatásainak szabálytalan felhasználása miatt.

Zuschlag ügyében a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok, mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Az ügynek immár 16 gyanúsítottja van, közülük Zuschlag János mellett Katus Ferenc is előzetes letartóztatásban van. A harmadik letartóztatottat, Lados Istvánt házi őrizetbe helyezték. A bíróság jogerős határozatának indokolása szerint Lados az eljárás során önmagára nézve teljes körű beismerő, társaira nézve terhelő vallomást tett.