Rovarirtó okozott robbanást Miskolcon

Vágólapra másolva!
Hatvan embert kellett kitelepíteni Miskolcon, ahol a csatornába öntött rovarirtó szer miatt szombat délután robbanás történt. Tizenegyen az éjszakát sem tölthetik otthon, három ház rongálódott meg a robbanásban. A rovarirtó szert az egyik lakó öntötte bele a szennyvíz-csatornába, ez a vízzel vegyülve robbant be. A kiköltöztetettek vasárnap térhetnek haza.
Vágólapra másolva!

Közel tucatnyi embert kellett kitelepíteni Miskolcon, ahol a csatornába öntött rovarirtó szer miatt történt robbanás szombat délután. A balesetben senki sem sérült meg, de több mint negyven embert - lakókat, tűzoltókat, rendőröket, katasztrófavédelmiseket - vizsgáltak meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház toxikológiai osztályán. Valikovics Attila osztályvezető főorvos az MTI-nek vasárnap kora délelőtt azt mondta: közülük kéttucatnyian töltötték az éjszakát a kórházban. Sem náluk, sem pedig azoknál, akik már távoztak, semmiféle rendellenességet nem tapasztaltak, a laboratóriumi vizsgálatok azonban még tartanak..

A részletekről Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: a családi házas övezet egyik lakója rovarirtó szert öntött a szennyvízcsatornába; az alumínium-foszfid azonban vízzel vegyülve robbanást okozott. A detonációban három családi ház megsérült; az egyiknek a fürdőszobája rongálódott meg, a másik kettőnek a nyílászárói törtek ki.

A területet lezárták, a vízművek, a tűzoltóság szakemberei, illetve a katasztrófavédelem vegyi elhárítási csoportja dolgozott a helyszínen. A szakemberek átmosták a csatornarendszert, hogy ne következzen be egy esetleges újabb detonáció - közölte Leskó György, a miskolci polgári védelmi kirendeltség vezetője. Először semlegesítő gázzal - szén-dioxiddal - feltöltotték a csöveket, hogy ne alakulhasson ki újabb robbanóelegy, majd vízzel átmosták az egészet. Az aluminium-foszfid tartalmú szer fulladást, a légutak ingerlését okozhatja, az anyag mérgező hatású. A katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan ellenőrzik a levegőszennyezés mértékét, de a megengedettnél magasabb értéket nem tapasztaltak.

A miskolci rendőrkapitányság közveszélyokozás gyanúja miatt indított nyomozást egy 65 és egy 30 éves miskolci férfi ellen. Az MTI információi szerint a férfi, aki a rovarirtót egyszerűen beleöntötte a lefolyóba szakember, egészségügyi gázmester, aki rágcsáló- és rovarirtóként dolgozik.

Öt ház tizenegy lakójának az éjszakát is távol kellett töltenie otthonától. A vegyszerkoncentráció a levegőben jelentősen csökkent, így mégsem kellwtt mind a hatvan környékbeli embert kitelepíteni, ahogy azt korábban vélték. A 11 lakó, akik rokonaiknál töltik az éjszakát, várhatóan vasárnap költözhet haza. Az üresen maradt lakásokat a rendőrség biztosítja.

A szennyezés miatt beavatkozásra már nincs szükség, és a 24 órás tisztulási idő után, várhatóan vasárnap délután 3-kor dől majd el, hogy mikor térhet vissza otthonába a 11 Avasalján lakó miskolci - vélhetően még a nap folyamán.